vestnik

(V PREMISLEK) Bodimo odprtega srca

Ines Baler, 24. 12. 2022
Aleš Cipot
Bodimo optimistični, odprtega srca in izkoristimo te dni.
Aktualno

Letos lahko spet doživimo marsikaj od tega, za kar smo bili dve zimi prikrajšani

Praznični december pregovorno prinaša veliko radosti, veselja in topline v srcu. Letos je zadnji mesec v letu upravičil ta sloves . Prvič po tistem, ko smo pred slabimi tremi leti v Sloveniji spoznali koronavirus. Še lani smo v takem obdobju na tem mestu pisali, da je epidemija skoraj odnesla veseli december, gostinci in imetniki stojnic na prostem niso smeli prodajati hrane in pijače, praznovanja so bila okrnjena. Tokrat se nismo dali, naučili smo se živeti s tem nepridipravom, ki nam je grenil družabno življenje, in se vrnili v utečen ritem življenja. 

Vrstijo se praznične prireditve in druženja. Manjši in večji pomurski kraji se svetlikajo v soju prazničnih lučk, morda jih je kje manj zaradi naraščajočih cen elektrike, novo leto bomo spet lahko dočakali na prostem, med množico ljudi in ob glasbeni spremljavi. Še pred božičem in novim letom so občine v sodelovanju z društvi in zavodi pripravile sejemske prireditve, ustvarjalne delavnice, jelkovanja, obdarovanja, družabna srečanja. Znamo si jih popestriti s kuhanim vinom, vročo čokolado ali modnim vročim džinom. Tudi za razvajanje brbončic je marsikje poskrbljeno, in če tokrat zaradi draginje in varčevalnih ukrepov več časa preživimo v domači regiji in državi, si lahko z malo domišljije zamišljamo, da smo v času adventa v kateri od evropskih prestolnic. Domači ponudbi je treba dati priložnost, jo spoznati in raziskati na novo urejene kotičke. V njihove postavitve je bilo vloženega precej prostovoljnega dela in tudi finančnih sredstev. Pa saj to znamo in zmoremo, to smo že dokazali poleti 2020, ko so nam ukrepi preprečevali dopustovanje v tujini in marsikdo je bil takrat hvaležen za to izkušnjo. Bodimo optimistični, odprtega srca in izkoristimo te dni. 



Mladi in mladi po srcu se v tem obdobju v drevoredu Martina Luthra v Murski Soboti ali na Glavnem trgu v Ljutomeru podijo po ledeni ploskvi drsališča, starši otroke vodijo do katerega od dobrih mož, krasijo domovanja, obiskujejo sorodnike in znance. Ni treba biti pretirano potrošniško naravnan, sploh zaradi komercializacije praznikov in vse večje draginje, in si beliti glave, kaj postaviti pod božično drevo, sploh če je že pri osnovnih življenjskih potrebščinah treba zategovati pas. Naši predniki so bili čisto zadovoljni z jabolčnimi krhlji ter čokolado in so se zavedali, da pravo darilo ni tisto iz denarnice, temveč iz srca. Zato velikokrat štejejo le bližina, družinsko srečanje in skupne prostočasne dejavnosti. 


premislek praznične-prireditve