vestnik

(PREMISLEK) Folklora

Rok Šavel, 19. 11. 2021
Profimedia
Politično kadrovanje sicer ni nič nenavadnega, vsakokratna vlada ob prihodu na oblast začne deliti plen. Najsi bo »leva« ali »desna«.
Aktualno

Politično kadrovanje je del slovenske politične folklore, a kadrovski bazen v dvomilijonski Sloveniji ni neomejen.

Fenomen, ki ga po navadi povezujemo predvsem z vlado, pa je močno razširjen tudi v lokalnih skupnostih. Politično kadrovanje sicer ni nič nenavadnega, vsakokratna vlada ob prihodu na oblast začne deliti plen. Najsi bo »leva« ali »desna«. In ne glede na zelo iskreno ogorčenje vsakokratne opozicije lahko verjamete, delali so in delali bodo enako. Enostavno ne morejo iz svoje kože, saj je to pač eden izmed njihovih elementarnih razlogov gonje za oblast.

Državni zbor
STA

Podobno se zdaj dogaja v energetiki, kjer so politično nastavljeni zdaj politično odstavljeni. Močni igralci se kot Ronaldo in Messi seveda ne pustijo zamenjati zlahka. Za obrambo položajev si omislijo celo briljantne domislice, da o njihovih položajih odločajo tudi podjetja, ki so polovični lastnik samega sebe. Tudi Marjan Šarec že napoveduje, da bodo po volitvah opravili zamenjave in Slovenijo vrnili v normalno stanje. Tako je – to je normalnost za našo državo. Zamenjava vsega in vseh, tudi strokovnega kadra, saj mu vendarle ne gre zaupati, poleg tega je treba nagraditi posameznike, ki so »švicali kri«, da smo dobili ključe od raja. Princip političnega kadrovanja se pridno uporablja tudi na lokalni ravni, kjer je nabor kandidatov za »zelo pomembne« funkcije še toliko bolj skrčen. Pogosto pride tudi do absurdnih situacij, ko en organ nagaja drugemu, ker prvi ni izbral prave osebe, pa čeprav v obeh organih sedijo isti ljudje, predmet konflikta pa je oseba, s katero že vrsto let sodelujejo. 

poslanci, državni zbor, drugi tir, novela
Bobo
Tudi Marjan Šarec že napoveduje, da bodo po volitvah opravili zamenjave in Slovenijo vrnili v normalno stanje.

V Združenih državah Amerike z vsako inavguracijo novega predsednika celotna administracija doživi prenovo. Več kot 4000 novih birokratov preplavi zvezne oddelke in agencije, od tega jih okoli 1200 potrebuje še potrditev senata. Ampak gre za več kot 320-milijonsko državo z dolgo in bogato demokratično zgodovino. Te majhna Slovenija nima. Nima pa tudi toliko kompetentnih in napredno naravnanih kadrov, ki bi zmogli državno birokracijo peljati po pravi poti. Prav zanimivo bo tako spremljati dogajanje maja oziroma junija prihodnje leto, ko bodo »naši« zamenjali »vaše«. Šlo bo za nesprejemljivo politično kadrovanje, kakopak.

Princip političnega kadrovanja se pridno uporablja tudi na lokalnem nivoju, kjer je nabor kandidatov za »zelo pomembne« funkcije še toliko bolj skrčen. 
premislek kadrovanje denar
Kaj zdaj berejo drugi