vestnik

(V PREMISLEK) Nebo nad Pomurjem

A. Nana Rituper Rodež, 5. 6. 2020
Nataša Juhnov
Letalski prelet nad Pomurjem.
Aktualno

Pomurci smo se odločno organizirali in ravno zato so letala v ponedeljek simbolično preletela tudi Pomurje. To ni bil protest, ampak znak spoštovanja vsem, ki so se uspešno spopadali z epidemijo, ter spomin na zaključek 100. obletnice priključitve Prekmurja k matici, je ob tem povedal Peter Podlunšek, pobudnik za prelet letal in pobudnik za to, da so Pomurci stopili skupaj.

Potem ko je ministrstvo za obrambo objavilo zemljevid zahvalnega preleta ameriških in slovenskih letal, ki ni vključeval krajev Pomurja, je med ljudmi zavladalo razočaranje in občutek izključenosti. V oči je zbodlo dejstvo, da so za prikaz uporabili zemljevid, kjer so Pomurje odsekali. In ker igre z zemljevidi ni dovolj, je pred slabim mesecem madžarski premier Viktor Orban vehementno objavil zgodovinski zemljevid, na katerem je kot del velike Madžarske tudi del slovenskega ozemlja, Prekmurje. Torej: medtem ko Madžari stoletje po Trianonu ne morejo preboleti rane, takrat zadane z izgubljenim ozemljem, Slovenci zlahka z zemljevidov režemo dele svoje sicer majhne države. Kako si naj razlagamo, da Pomurja nedavno niso vključili v vseslovensko turistično promocijsko akcijo? Sprejmemo lahko, sicer z zadržkom, uradni odgovor Slovenske turistične organizacije, da je to šele začetek akcije in da bodo ostale slovenske bisere predstavili v nadaljevanju.

prelet-letal, pomurje, aeroklub-murska-sobota
Damjana Nemeš
Prelet letal nad Pomurjem.

Ob tem se lahko spomnimo, kako sta se pred stoletjem, ko je visela usoda Slovenske krajine in prekmurskih Slovencev, dva zavedna Prekmurca, Ivan Jerič in Mihael Kühar, odpravila v Ljubljano k predsedniku narodne vlade Josipu Pogačniku. Prosila sta ga, da bi jugoslovanska vojska zasedla Prekmurje, a je ta presenečeno vprašal, kje je ta pokrajina in ali tam res živijo Slovenci. Tudi takrat so se ljudje v pokrajini ob Muri morali sami organizirati, zaradi zavednih ljudi ter ob podpori in odločilni pomoči intelektualcev iz Prlekije, kot je bil Matija Slavič, pa so v Parizu na mirovni konferenci sprejeli odločitev, da smo se lahko združili z matičnim narodom.
Lani, natanko stoletje po tem, smo slovesno in, kot ocenjujejo, uspešno obeležili stoletnico priključitve. Glede na vse to, pa se lahko spet vprašamo, koliko smo priključeni in ali je Pomurje enakovredni del države. Veliko dejstev bi lahko našteli, ki kažejo, da ne povsem. Zato moramo Pomurci stopiti skupaj. Smo dokazali, da zmoremo.

premislek prelet