vestnik

(Premislek) Priložnosti

Janko Votek, 30. 8. 2019
Jure Zauneker
AGRA je zaprla svoja vrata. Kaj je prinesla?
Aktualno

Osrednji kmetijski sejem, Agra, je včeraj zaprl vrata.

O poslovnem delu ne kaže izgubljati besed. Vsak proizvajalec mehanizacije in druge opreme, ki je sodeloval na Agri, bo zase ocenil, koliko je bil zanj sejem uspešen. Tudi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano z institucijami, ki delujejo pod njegovim okriljem, je predstavilo izhodišča, ki bodo predmet razpravljanja v prihodnjih mesecih. Ministrica Aleksandra Pivec je ponovno poudarila, da bo razvoj slovenskega kmetijstva temeljil na že predstavljeni strategiji. Razprave na sejmu so potekale v pomirjujočem tonu. Zaiskrilo se je le na razpravi predstavnikov živilskopredelovalne industrije in kmetov. Kmetje so ponovno poudarili, da so vsi sektorji uspeli doseči dogovor o izbrani kakovosti razen žitnega. Tu zavlačuje zbornično združenje. Razlog je v največjem mlinarju in peku v državi, ki je, kot je znano, v tuji lasti, in drugih velikih pekih, ki za sabo nimajo mlinske industrije in se ne ukvarjajo z odkupom žit. Očitno se je pri moki začelo dogajati to, kar se dogaja pri svinjskem mesu. Na naš trg vstopajo Avstrijci z dampinškimi cenami moke. V prihodnje se bo verjetno podobno dogajalo pri bučnem olju. Avstrijci veliko vlagajo v »kooperacijsko« pridelavo na Poljskem.

Pomladitev slovenskega kmetijstva. O tem se je govorilo veliko, problem pa je, da je na sejmu »paradirala« politična elita mladih kmetov, ki ni presegla ustaljenih vzorcev ravnanja njej sorodnih organizacij – zbornice, zadružne zveze in ne nazadnje tudi »pokroviteljske« politične stranke. Namesto da bi poiskali in predstavili mlade kmete z razvojno vizijo na vseh ravneh – ne samo t. i. družinskih kmetij –, se je zgodba vrtela znotraj zaprtega kroga. Zanimivo je bilo opazovati dogajanje v torek na dnevu stanovske organizacije kmetov, KGZS. Udeležba kmetov je bila pičla. Tudi povedanega ni bilo veliko. Po drugi strani pa je bilo zanimivo opazovati nekatere visoke uradnike zborničnega urada, ki so se zmrdovali in cinično nasmihali, ko je tekla razprava o ekološkem kmetijstvu in možnosti trženja ekološko pridelane hrane v javnih zavodih.

5
Jure Zauneker
AGRA je zaprla svoja vrata. Kaj je prinesla?

Vodstvu sejma je treba priznati, da se skupaj z Biotehniško šolo Rakičan trudi za zgledno urejen vrtni nasad. Franc Jakič v »živo« vsako leto ponuja razvojne izzive. Predstavlja nove sorte vrtnin in zdravilnih rastlin. Kaj več kot velikega zanimanja obiskovalcev pri ogledovanju nasada pa ni. Pomurci v tej zgodbi ne najdejo izziva in ne izkoristijo znanj in izkušenj za komercialno pridelavo na kmetiji. Letos preizkuša ne na vrtu v Radgoni, ampak na poskusnem polju v Rakičanu rjavo gorjušo. Gre za izredno zanimivo kulturo za ozelenitev, ki se podorje v času cvetenja. Njena značilnost je široko insekticidno delovanje, preprečuje razvoj sovk, bramorjev in strun. Opozoriti velja na domače sorte krompirja, ki jih je predstavil Kmetijski inštitut Slovenije. To je še edino semensko področje, če izvzamemo vrtnine, kjer Slovenija premore lasten razvoj. Gre za sejemske »kotičke«, v katerih ležijo razvojne priložnosti – le pobrati bi jih bilo treba.

Jure Zauneker
AGRA je zaprla svoja vrata. Kaj je prinesla?
agra priložnosti premislek
Kaj zdaj berejo drugi