vestnik

(PREMISLEK) Spregledani

I.B., 25. 1. 2021
Profimedia
V Sloveniji je dovoljeno prehajanje občinskih mej v posamezni regiji zaradi rekreacije v naravi, medtem ko niso dovoljeni treningi mladih in amaterskih športnikov.
Aktualno

V Sloveniji je dovoljeno prehajanje občinskih mej v posamezni regiji zaradi rekreacije v naravi, medtem ko niso dovoljeni treningi mladih in amaterskih športnikov.

Športne dvorane in igrišča, razen za izjeme, samevajo že več mesecev, na turističnih točkah pa so nepregledne kolone avtomobilov in prometni kaos. So torej sprehodi ali sankanje med množico ljudi na Veliki planini ali Pokljuki toliko varnejši od treningov posameznih selekcij, ki se vedno zbere v isti zasedbi in pod strogimi navodili? 

fbb1519ff666104c6cfa3db0b01adbd8
Nataša Juhnov
Športne dvorane in igrišča, razen za izjeme, samevajo že več mesecev.

Športni strokovnjaki opozarjajo, da bodo posledice trenutnega stanja in odvzete priložnosti za razvoj in napredek v panogi, ki so si jo mladi izbrali, hude in dolgoročne. Že so se tudi začele kazati. Opažajo izgubo volje, po prvi prepovedi treningov se nekateri niso vrnili v klub, tu so psihične in fizične posledice. Otroci in mladina naj poleg tega, da se že več mesecev učijo na daljavo, še trenirajo na daljavo? Nič čudnega, da peša motivacija za učenje, treninge, če pa morajo vse to početi daleč stran od okolij, kjer bi to prvenstveno morali. In tudi daleč od vrstnikov in soigralcev.


Vsak od nas je imel v mlajših letih sanje. Nekateri smo jim sledili bolj, drugi manj. Večina otrok, včlanjenih v klube, je vedno s ponosom razlagala, kaj trenira in kje. Tako kot so to pred leti počeli zdajšnji znani, pa tudi manj znani športniki. Sledili so sanjam, garali na treningih in se odpovedovali prostemu času. Le tako so lahko danes tu, kjer so si v mladih letih želeli biti. Zdajšnjim generacijam je ta izbira odvzeta. Ne morejo se namreč odločiti, ali bodo prosti čas namenili treningu športa. Ker treningov ni. Morda lahko vadijo s pomočjo spletnih aplikacij, kar pa ni enako.

98fe88a10f0b11c0981413904167f0cc
Nataša Juhnov
Športni strokovnjaki opozarjajo, da bodo posledice trenutnega stanja in odvzete priložnosti za razvoj in napredek v panogi, ki so si jo mladi izbrali, hude in dolgoročne.


Vedno se poudarja, da je Slovenija športna velesila. Zato ob tem morda ni odveč vprašanje, ali bo to ostala tudi v letih, ko se bodo posledice zdajšnjega stanja najbolj poznale. Veljavni ukrepi namreč uničujejo perspektivo generacij in jim odvzemajo konkurenčnost v primerjavi z drugimi evropskimi in svetovnimi športniki. Sedaj se je ponovno pokazalo, da so vladajoči v prvi vrsti le takrat, ko se je treba fotografirati z zmagovalci. Ko je treba prisluhniti potrebam in pogledom zvez, pa področje športa pogosto spregledajo. 

Sedaj se je ponovno pokazalo, da so vladajoči v prvi vrsti le takrat, ko se je treba fotografirati z zmagovalci. 

šport športni-strokovnjaki
Kaj zdaj berejo drugi