vestnik

Gutaljeva je bila odpuščena zakonito. Občina: Sodba je potrdila naše argumente

ABE, 3. 12. 2020
Nataša Juhnov
Mestna občina Murska Sobota. Slika je simbolična.
Aktualno

Mestna občina Murska Sobota (MOMS) je na vrhovnem sodišču uspela z revizijo sodbe višjega delovnega in socialnega sodišča v primeru izredne odpovedi delovnega razmerja Sabini Gutalj, nekdanji vodji oddelka za splošne zadeve in pravne svetovalke v upravi mestne občine.

Vrhovno sodišče je tako odločilo, da je bila Gutaljeva aprila 2015 odpuščena zakonito.

Nekdanja občinska pravnica bo po odločitvi vrhovnega sodišča po naših podatkih soboški občini še morala vrniti vsaj 100 tisoč evrov denarja, kolikor je od občine dobila odškodnine zaradi sodbe višjega sodišča, ki je novembra lani razsodilo, da je bila odpuščena nezakonito.

Iz MOMS so za Vestnik.si sporočili, da je sodba vrhovnega sodišča potrdila argumente občine v predlogu za revizijo.

sabina-gutalj
Nataša Juhnov
Sabina Gutalj

Višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani je v tožbi odpuščene pravnice lani novembra odločilo v škodo občine. Sodišče je razsodilo, da je bila izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi nekdanji vodji oddelka za splošne zadeve in pravne svetovalke v upravi MOMS iz aprila 2015 nezakonita. Murskosoboška občina je morala Gutaljevi po sodbi višjega sodišča izplačati vse zaostale plače od aprila 2015 do 15. novembra 2019.

MOMS je na vrhovno sodišče v tej zadevi vložila izredno pravno sredstvo, vrhovno sodišče pa je po reviziji  ugodilo občini.

Spomnimo. Mestna občina je Gutaljevo aprila 2015 zaradi domnevnega trpinčenja ene od podrejenih sodelavk odpustila, nakar je ta sprožila tožbo, s katero je zahtevala, da jo MOMS ponovno zaposli. Tožnica je aprila 2017 uspela v nameri, da jo ponovno zaposlijo in ji povrnejo vse plače z obrestmi od aprila 2015.

Po pritožbi murskosoboške občine je februarja 2018 višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani sodbo razveljavilo in primer vrnilo nazaj na prvo stopnjo. Februarja 2019 je nato drugič mariborsko delovno sodišče razsodilo v prid občine, a se je takrat pritožila Gutaljeva. Novembra lani pa je višje sodišče ugodilo pritožbi Gutaljeve, ki se je vmes prijavila tudi na razpis za prosto delovno mesto na MOMS.

sabina-gutalj mestna-občina-murska-sobota tožba