vestnik

Prepovedovanje uporabe tehnologij ni dobra rešitev

Vida Toš, 12. 2. 2019
Vida Toš
V Mikku v Murski Soboti bo en krat tedensko delovala svetovalnica za probleme zasvojenosti z digitalnimi tehnologijami Šteker.
Aktualno

V Mikku v Murski Soboti bo enkrat tedensko delovala svetovalnica za probleme zasvojenosti z digitalnimi tehnologijami Šteker.

V okviru mariborskega Društva IndiJanez deluje program z naslovom Center Šteker, ki je specializiran program za celostno obravnavo zasvojenosti z digitalnimi tehnologijami. Program je brezplačen in prvi v severovzhodnem delu Slovenije, saj nudi svetovanja in pomoč v Mariboru, odslej pa tudi v Murski Soboti.



Tjaša Antolič je psihologinja, Andreja Domajnko pa sociologinja, ki brezplačno svetujeta in pomagata vsem, ki jih kontaktirajo: »Naša telefonska številka je 031 850 500, naš mail info@steker.si, naša spletna stran pa www.steker.si in na ta ali drugi način boste prišli do nas. Vse dni v tednu – včasih dopoldan, včasih popoldan – smo na voljo v Mariboru, v soboškem Mikku pa bodo svetovanja ob četrtkih med 14.00 in 20.00, a prej je potrebno poklicati in se 'naročiti.'« Tjaša Antolič: »Če sva iskreni – največkrat pokličejo starši za svoje otroke ali kaki drugi bližnji. Tisti, ki potrebujejo pomoč, ne, ker se ne zavedajo, da so zasvojeni.«
Za razvoj zasvojenosti so najbolj dovzetni otroci med osmim in osemnajstim letom in v Sloveniji je zasvojenih približno dva odstotka mladostnikov.
Tjaša Antolič: »Je pa prav vsak od nas potencialni kandidat za zasvojenost.«

9e8effc3238ae104cfb3783c6cfbfaaf
Vida Toš
Ključni pokazatelj zasvojenosti ni čas; dve osebi sta lahko isto količino časa na internetu, pa je ena zasvojena, druga pa ne. Ključno je to, ali ima posameznik v življenju še kaj drugega.


In kdaj je nekdo zasvojen z video ali računalniškimi igrami, socialnimi omrežji, igrami na srečo, spletno pornografijo ali internetom? Strokovnjakinji pravita, da ključni pokazatelj zasvojenosti ni čas: »Dve osebi sta lahko isto količino časa na internetu, pa je ena zasvojena, druga pa ne. Ključno je to, ali ima posameznik v življenju še kaj drugega, ali pa tehnologije nadzorujejo njegovo življenje."
Ni pa, pravijo strokovnjaki, pomoč v tem, da tistemu, ki ima probleme, takoj odvzamemo vse tehnologije. Predsednik Kulturnega društva Mladinski center IndiJanez Ramiz Derlić: »Živimo pač v času, ko so tehnologije del našega življenja, kar sploh ni narobe. Pomembno pa je, da mladi pridejo do nekega kritičnega razmišljanja o tem, kaj je zdrava meja uporabe."
V timu za pomoč in svetovanje je poleg sociologinje in psihologinje še pedagoginja.

9d84973295e74c02615f61a3fe8ce88d
Vida Toš
Ključ do rešitve zasvojenosti s tehnologijami ni prepovedovanje njihove uporabe.


V Mursko Soboto je Šteker prišel, ker so jih povabili Mikkovci, ki so mnenja, da bi bila kakšna taka svetovalnica tukaj res koristna, saj kaj podobnega Pomurje nima, bi pa to potrebovalo.
Novo brezplačno svetovalnico podpirajo in ji bodo pri delovanju pomagale tudi ostale institucije, ki se mogoče kdaj srečajo s to obliko odvisnosti - Center za socialno delo, pa soboška enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Zdravstveni dom.
Več pa v tiskani izdaji Vestnika.

MIKK Murska Sobota Center Šteker društvo IndiJanez zasvojenost tehnologije