vestnik

Pretresljiva zgodba iz Dobrovnika: "Dojenčkov zdaj nimamo kam dati"   

Majda Horvat, 3. 5. 2018
Nataša Juhnov
V Dobrovniku neurje spremenilo načrte. 
Aktualno

V Dobrovniku klestila toča debela kot jajce, uničenih deset streh hiš in številna gospodarska poslopja. Župan Marjan Kardinar poziva občine, da so solidarni z njimi in podprejo sistem obrambe pred točo. 

V tretjem valu neurjai približno dvajset minut po deveti uri zvečer, je začela v Dobrovniku klestiti toča debela kot kokošja jajca in neusmiljeno tolkla "na suho" dobre pol ure, za njo pa začelo močno deževati.


Do druge ure zjutraj je približno trideset gasilcev iz Žitkovec, Kamovec in Dobrovnika prekrivalo z zaščitno folijo šest streh, ki jih je toča povsem prerešetala, danes pa nadaljujejo s pomočjo krajanom, ki jih je prizadela ujma, kakršne 2. maja ne pomni nihče.


b9f4f5a05fb6be827c1562a924b37be0
Nataša Juhnov
V Dobrovniku neurje spremenilo načrte.


Toča je najbolj prizadela streho hiše družine Kovač, zaradi uničene strehe pa je voda povsem zalila hišo in zaradi vlage več prostorov ni primernih za bivanje. Nesreča jih je doletela ravno zdaj, ko so se pripravljali na veseli dogodek, prihod novorojenčkov dvojčkov iz porodnišnice. Po neprespani noči je Franc zjutraj hodil po dvorišču, se oziral proti strehi s solzami v očeh in prizadet zaradi nesreče, v kateri so se znašli ni mogel spraviti besede iz sebe. Jokala je tudi žena Gabika. "Katastrofa, katastrofa, katastrofa! Človek tega ne more opisati, samo doživi lahko. Kot bi človek prišel iz nočne more, kot da bi se mu sesul ves svet. Pokalo je, kot da bi streljali s puško. Mislila sem, da bo konec sveta," je pripovedovala. Voda je zalila klet in zgornje prostore, od tu pa je po stopnicah tekla v spodnje prostore. Stropi in stene so premočene, vode pa je bilo toliko, da so jo z vedri odnašali iz prostorov. "Na pomoč so nam priskočili sosedje in gasilci, vendar se vode ni dalo ustaviti. Vse je mokro. Dojenčkov zdaj nimamo kam dati," je vsa v solzah povedala Gabika.



Tu smo, da jim v tej nesreči stojimo ob strani, saj jim trenutno ne moremo s čim drugim pomagati, kar bo v naši moči pa bomo pomagali pozneje, pa sta povedala Katarina in Geza Varga, ki sta prijateljem prišla na obisk. Tudi sami so enkrat doživeli podobno nesrečo, ko jih je zadela strela, in vedo kako je človeku, ko ga kaj takega doleti.

c67d596a4b88f75d5c41cedd64d38277
Nataša Juhnov
Jožefu Somi je uničilo vinsko trto.

"Tega še nisem videl. Streho je povsem uničena, luknja na luknji, in tudi znotraj je vse mokro," pa je povedal Jožef Somi iz Dobrovnika. "Nekako bomo morali to preboleti," je še povedal. Hvaležen je gasilcem, ki so jim s folijo prekrili streho, sosedom in županu Marjanu Kardinarju, ki so hišo prekrili s folijo.

349d7008a514f3aaa203e9f5988e7892
Občina Dobrovnik
Gasilci so še vedno na terenu.


f1a22118416766d4f5c525941ab59e12
Nataša Juhnov
Streho je povsem uničena, luknja na luknji, in tudi znotraj je vse mokro.

a9c4e35eb01fe1ec3641ed15c4ed58be
Nataša Juhnov
Gasilci so strehe prekrili s folijo.

Nočno neurje je uničilo strehe desetih stanovanjskih hiš ter številnih gospodarskih poslopij, je povedal dobrovniški župan Marjan Kardinar, ki danes skupaj z gasilci in drugimi še vedno hodi po terenu. Na srečo javni objekti tokrat niso prizadeti, so pa precej škode povzročili hudourniki, ki so drli s Strehovskih goric, poškodovane pa so tudi gramozne ceste in obcestni jarki. Toča, ki je najbolj klestila v pasu od Bukovniškega potoka do Radmožanskega kanala, je povsem uničila tudi vrtove, sadovnjake in vinsko trto, pa tudi druge posevke. "V tej nesreči, ki nas je spet doletela, pozivam vse občine, da so solidarne z nami in nas podprejo pri prizadevanjih za vzpostavitev sistema obrambe pred točo," je še dejal Kardinar.

DOBROVNIK streha toča dvojčka dojenčki neurje