vestnik

(Preveč) radovedne aplikacije?

Urška Kereži, 16. 11. 2017
Zveza potrošnikov Slovenije
 
Aktualno

8140 korakov dnevno in 188 aktivnih minut na teden, kar je 25 odstotkov (pre)več glede na priporočila zdravnikov. Na treningih najbolj intenzivno norimo v torek, z 51 minutami joge tedensko pa nato stavimo, da se bomo prenehali zbujati štirinajstkrat na noč. 68 udarcev na minuto med počitkom je namreč absolutno previsok srčni utrip za globok, krepčilni spanec. Račun, ki nam ga za vse to izstavlja zdravje? 611,44 evra letno. Ja, "veliki bratje" že vse vedo o nas.

Po pošti v laboratorij potuje vzorec naše sline, krvi, blata ali urina. Da končno natančno izvemo, kaj nam manjka, da nismo v življenjski formi. Ali česa se je z leti v telesu naložilo preveč. Fitnes pasovi in pametni modrčki nam štejejo korake in pretečene kilometre, preverjajo srčni utrip, zaužite kalorije, sledijo spanju. Na spletu vse o sebi in bližnjih objavljamo na socialnih omrežjih, nakupujemo, polnimo e-koledarje, e-poštne predale, nalagamo e-slike, izbiramo e-glasbo. Pametni telefoni med tem še pridno zapišejo, kam gremo, koliko se premikamo, katere igre igramo, kako pogosto kličemo mamo... In - ko jih končno odložimo, ugotovijo, da smo šli spat. Vse to (nam?) je omogočil razvoj številnih aplikacij, ki si jih množično veselo nalagamo. Niti za trenutek pa ne pomislimo, kam so te videne, zabeležene in (nekje) preučene informacije s še tako "nepomembnimi" podatki namenjene. Ali kje se z zdravjem sreča tehnologija, ki nam bliskovito spreminja način življenja, celo njegovo dolžino. Kaj šele, da se z njihovo uporabo, kot kažejo ugotovitve raziskave norveške potrošniške organizacije Forbrukerradet, velikokrat odrečemo temeljnim pravicam.

Ujeti v podatkovno spiralo

Izmenjava osebnih podatkov z neznanimi partnerji in oglaševalci, sledenje, ko aplikacije ne uporabljamo, in ohranjanje podatkov, ko že izbrišemo račune, so le najbolj očitne kršitve, ki jih je ob norveški raziskavi pokazal pregled Endomonda, Runkeeperja, Strave, Lifesuma in MyFitnessPala. Iz primerjave splošnih pogojev je namreč jasno, da uporabnikom nobena ne ponuja ustreznega varstva. Še posebej negativno izstopa MyFitnessPal, ki med drugim zahteva, da se odrečemo lastništvu vsebine, vključno s profilno fotografijo in uporabniškim imenom, ter ima zelo zapletene, dolge splošne pogoje. Možnosti, da bi izničili določilo o odrekanju zasebnosti nad našo vsebino, pa nimamo. Dodatno preverjanje, ki ga je za Forbrukerradet opravila raziskovalna organizacija SINTEF, je za nameček dodalo, da informacije, ki jim jih prijazno servi(si)ramo, krožijo med podjetji po vsem svetu. O čemer prav tako nismo obveščeni in na to nimamo vpliva. Runkeeper in MyFitnessPal tako denimo vesta, kje smo, tudi ko ju ne uporabljamo, Endomondo v iPhonu pa celo, ko je popolnoma izključen.

Dragoceni že otroci

Da ni malo niti mobilnih aplikacij za otroke, ki brez dovoljenja staršev zbirajo osebne podatke, kot so telefonske številke, priljubljene lokacije, spletne strani, ki jih nato posredujejo oglaševalcem, da si lahko izdelajo uporabniški profil otroka za ciljano oglaševanje, je prav tako le ena od ključnih skrb vzbujajočih ugotovitev poročila ameriške zvezne trgovinske komisije (FTC). Med preizkusom tistih, ki so na voljo v spletni trgovini Google Play, za operacijski sistem Android, in App Store, za Applov operacijski sistem iOS, so denimo ugotovili, da jih komaj petina navaja načine ravnanja s podatki oziroma katere med njimi zbirajo in komu so nato na voljo. Zato vedite - skoraj tri petine jih beleži vsak naš premik, čeprav jih le 15 odstotkov to omeni še pred prenosom namestitvene datoteke.

Tudi sončne strani tehnologije

Telefon je zaskrbljen, ker smo družini in prijateljem nenadoma prenehali pošiljati sporočila. Tako nas sprva prijazno povpraša: Kako ste? Nato skuša naš molk pretrgati s predlogom: Bi radi govorili s svetovalcem? Ko vztrajamo, nas kar sam poveže z e-psihologom. Sum se je namreč potrdil - zapadli smo v depresijo. Ste se nasmehnili? Znanstvena fantastika? Pametni telefoni se spreminjajo v izjemne sledilce naših življenjskih vzorcev. In težav - doma, pri delu, ko jemo, spimo... Tako imamo prvič v zgodovini človeštva vse pogoje za natančno napoved prihodnosti, za jasnovidnost: nenehen in velik nabor podatkov ter njihovo hitro obdelavo.


Svet meritev del vsakdana

Ta hip po svetu brni "zgolj" 2,1 milijarde mobilnih telefonov, na roki pa sprehajamo več kot 50 milijonov sledilnih zapestnic. In čeprav nekateri svarijo, da smo z urami, ki nas na noge spravljajo vsako minuto, ali s telefoni, ki so veliko pred nami vedeli, da pravkar ovuliramo, že zdavnaj prečkali mejo "naravnega", vdora in vpliva tehnologij v naše življenje nič in nihče ne more preprečiti. Čemur danes pravimo pametna oblačila, bodo nekoč le oblačila. Namesto pametnih zapestnic že imamo nekaj, brez česar večina žensk ne more - pametni modrc. Under Armour čevlje SpeedForm opremlja z Geminom 2, tehtnico, aplikacijo za vodenje napredka. In zdaj si zamislite še pametne hladilnike, ki se z vsemi sporazumevajo in podatke dostavljajo našemu kardiologu ali trenerju v pisarno. Kamere, ki beležijo vnos kalorij in analizirajo posnetke naših kuharskih mojstrovin na Instagramu, o videnem pa poročajo bančnemu računu. Digitalne tatuje, ki odpirajo vrata oziroma si izmenjajo podatke med rokovanjem. Ali pametna stranišča, ki takoj razberejo spremembe v črevesnih mikrobih in o tem poročajo našemu walgreens guruju. Končno pa bomo tudi dobile odgovor na staro medicinsko skrivnost - kje, presneto, tiči razlog za naše menopavzne vročinske oblive.