vestnik

V ponedeljek se začenja preventivna akcija za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov

Vestnik, 10. 10. 2020
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

V ponedeljek bosta Agencija za varnost prometa in Policija začeli izvajati nacionalno preventivno akcijo za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov. Akcija bo potekala do 18. oktobra 2020, v tem obdobju pa bodo policijske uprave ter Specializirana enota za nadzor prometa ob rednem delu izvajali nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi, izveden bo tudi vsaj en poostren nadzor.

Nadzor bo usmerjen v preprečevanje in opozarjanje na najpogostejše kršitve, mednje sodijo tehnična brezhibnost vozil, pravilnosti pripetosti tovora, prekoračitve hitrosti ter neupoštevanje obveznih počitkov in odmorov. 

9b28a853134c8677d9fefa908bf5f1f2
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.

Med ugotovljenimi kršitvami pri voznikih tovornih vozil v letošnjih devetih mesec izstopata neprilagojena hitrost (7.203 kršitve) in uporaba mobilnega telefona (5.911 kršitev), število vseh kršitev prometnih predpisov pa se povečuje, letos jih je bilo skupno ugotovljenih kar 29.912. 

Spodbuden je podatek, da so vozniki tovornih vozil od 1. januarja do 30. septembra letos povzročili za 15 odstotkov manj prometnih nesreč, vozniki avtobusov pa za polovico manj prometnih nesreč kot v primerljivem obdobju lani. 

nacionalna-preventivna-akcija tovorna-vozila avtobusi nadzor