vestnik

Preventivna akcija za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov

STA, Vestnik, 19. 7. 2021
Nataša Juhnov
Začenja se preventivna akcija za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov.
Aktualno

Danes se začenja enotedenska nacionalna preventivna akcija za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, ki poteka pod okriljem agencije za varnost prometa in policije. Nadzor evropsko usklajene akcije bo usmerjen predvsem v najpogostejše kršitve, med katerimi so tehnične pomanjkljivosti vozil ter neupoštevanje obveznih počitkov.

Kot so sporočili iz Agencije RS za varnost prometa, bodo policisti pri rednem delu prioritetno izvajali nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi s preusmeritvijo teh na kontrolne točke na avtocestah. Nadzor avtobusov bodo izvajali na avtobusnih postajališčih in na relacijah, kjer pogosto vozijo.

V prvem polletju se je na naših cestah pripetilo 1099 prometnih nesreč z udeležbo tovornih vozil, kar je v primerjavi z lanskim primerjalnim obdobjem, ko so zabeležili 985 prometnih nesreč, 12 odstotkov več, so izpostavili na agenciji.

a7086abe1c95ae3cb826c2fd46ce038b
Nataša Juhnov
Začenja se preventivna akcija za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov


Vozniki tovornih vozil so povzročili 703 prometnih nesreč (lani 633) oz. skoraj dve tretjini vseh prometnih nesreč.

Vozniki avtobusov so bili letos udeleženi v 97 prometnih nesrečah (lani v enakem obdobju v 90), od tega so jih povzročili 29 (lani 26) oziroma skoraj tretjino. Nepravilen premik z vozilom v zadnjem petletnem obdobju prednjači med vzroki prometnih nesreč tovornih vozil.

stop
Nataša Juhnov
Začenja se preventivna akcija za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov.


Tudi utrujenost voznika je pomemben dejavnik tveganja. Po podatkih Evropske komisije iz leta 2018 je ta bila eden od razlogov za približno 20 odstotkih nesreč z udeležbo tovornih vozil.

Na avtocestnih počivališčih so voznikom razdeljevala novi brošuri Varen prevoz tovora in Nasveti za vožnjo poleti.


Agencija za varnost prometa in policija izpostavljata, da je pri tovornih vozilih in avtobusih še posebej pomembna ustrezna varnostna razdalja, saj je zavorna pot pri njih še daljša, česar se morajo vozniki zavedati in to pri vožnji dosledno upoštevati.

Agencija je sicer že v soboto na več lokacijah na avtocestnih počivališčih voznikom razdeljevala novi brošuri Varen prevoz tovora in Nasveti za vožnjo poleti. Za voznike in sopotnike so poskrbeli tudi z razdeljevanjem vode z opozorili za varno vožnjo. Akcijo bodo ponovili naslednjo soboto.

akcija promet