vestnik

Preverite, kaj vse zdravi medvedji česen

Janko Votek, 27. 3. 2018
Sabina Cipot
Čemaž raste v vlažnih listnatih gozdovih, močvirnih travnikih in na brežinah potokov do nadmorske višine 1900 metrov.
Aktualno

Čemaž je samonikla bilka (Allium ursinum), ki jo poznamo pod različnimi imeni, med drugim tudi divji ali gozdni česen.

Na Hrvaškem ga recimo poznajo pod imenom medvedji česen. Vendar to ni povezano z bujenjem medvedov in njihovim prihodom iz brlogov, ampak s tem, da je to za medvede resnična spomladanska poslastica.


b785661991fb05b6e19edabb639c85cf
Nataša Juhnov
Čemaž in nabiranje čemaža je zdaj na višku.


Letos je letina čemaža obilna zaradi ugodnih vremenskih razmer. Čemaž raste v vlažnih listnatih gozdovih, močvirnih travnikih in na brežinah potokov do nadmorske višine 1900 metrov. Zraste do višine od 20 do 40 centimetrov. Ravno zaradi nadmorske višine je dostopen tudi medvedom. V zadnjih nekaj letih je postal kulinarični hit. Zaradi rasti zgodaj spomladi ga mnogi uporabljajo kot nadomestilo za česen. Po drugi strani je tudi res, da ima bistveno boljše lastnosti od naravnega antibiotika, kot so nekateri poimenovali česen.

31f60976d08ee9ed8f8c24619daab302
Sabina Cipot
Uživanje svežega čemaža veže na sebe strupe in maščobe v krvi in krvnih žilah, črevih in želodcu in jih odstranjuje iz telesa.


Tudi njegova uporaba je mnogo širša od česna. Čemaž vsebuje allicineterična olja, alisulfide in polisaharide. Mladi listi vsebujejo od 20 do 50 mg vitamina C in karoten. Uživanje svežega čemaža veže na sebe strupe in maščobe v krvi in krvnih žilah, črevih in želodcu in jih odstranjuje iz telesa. Uporaba v obliki tinkture vpija maščobe in pomaga pri zniževanju holesterola, je pa izredno učinkovit za zniževanje krvnega pritiska in ugodno vpliva na jetra. Po nekaterih virih ruralne medicine je vino iz čemaža izredno učinkovito pri zdravljenju pljučnega katarja in težav z dihanjem. Priporočajo ga v primerih obolelosti s tuberkulozo. Kopel iz čemaža se uporablja za zdravljenje kožnih ekcemov, dermatitisa, hematonov in ran.

f9a42811dbf625e8d20c8a86965a44c4
Sabina Cipot
Čemaž je trajnica z zdravilnimi učinki in številnimi imeni, med drugim tudi medvedji česen.


In čemu pripisati ponovno hlastanje za čemažem. Ljudem že dolgo ni več vseeno, kaj dobijo na krožnik. Ob iskanju zdrave hrane se vsaj tisti bolj ozaveščeni vračajo v preteklost in iščejo rastline in sadeže, ki so bili v široki uporabi nekoč v ruralni (vaški) medicini. Še pomembneje je, da je čemaž samonikla rastlina za razliko od česna. Temu sicer ni mogoče odvzeti njegovega pomena v zdravi prehrani. Toda dejstvo je, da je zaradi intenzivne pridelave vse bolj izpostavljen boleznim in s tem posredno kemični zaščiti.


Čemaž in nabiranje čemaža je zdaj na vrhuncu. Toda, ko bo sezone nabiranja listov aprila konec, bo odšel v pozabo. Povsem zanemarjene so ostale čebulice, ki jih pravi ljubitelji čemaža nabirajo v poletnih in jesenskih mesecih. Uporabljajo jih sveže ali za izdelavo tinkture. Poznavalci svetujejo, da ga uživamo svežega. Listov ni priporočljivo sušiti. Svetujejo zmrzovanje, še najboljša pa je hramba v olivnem olju. Zaenkrat je čemaža dovolj, toda vprašanje je, kako dolgo še bo ob sedanjih vremenskih spremembah.

Nataša Juhnov
Letos je letina čemaža obilna zaradi ugodnih vremenskih razmer.
čemaž medvedji česen