vestnik

Preverite, kdo so najboljši pridelovalci prleške tünke

Vestnik.si, 28. 9. 2022
Visit Veržej
Ocenjevanje mesa iz zaseke.
Aktualno

V Zavodu Marianum je potekalo ocenjevanje prleške tünke.

Ocenjevalno komisijo so sestavljale Irena Kos iz KGZ Celje, Slavica Strelec iz KGZ Ptuj ter Ivanka Donko. Ocenile so sedem vzorcev mesa iz zaseke, in sicer na podlagi pravilnika o ocenjevanju Prleške tünke. Komisija je bila pri pregledu ocenjevalnih zapisnikov enotnega mnenja, odstopanja so bila minimalna, z manjšimi napakami, ki se lahko v tehnološkem postopku odpravijo. Navedle so denimo suh, drobljiv izdelek, rahlo presoljen, prisotnost rahle žarkosti, izstopajoči vonj po dimu, neizkrvavljenost. Vse zaseke pa so ocenile kot zelo dobre. Komisija je izpostavila, da so ocenjevanja namenjena prav temu, da se odkrivajo male napake in se jih skuša odpraviti. "Za pripravo kvalitetnega mesa v zaseki oziroma prleške tünke je potrebno kar nekaj znanja in upoštevanja vseh korakov v tehnološkem postopku - od vzreje prašiča, zakola, ohlajenosti mesa, upoštevanje temperatur, obdelava slanine, vsoljevanje, dimljenje ter priprave tünke in zorjenje mesa v zaseki."

Rezultati ocenjevanja so bili znani na Miholovem sejmu. V kategoriji necertificiranih izdelovalcev prleške tünke so zlato priznanje  prejeli Jožef Rauter iz Veržeja, Janko Kodila iz Markišavec, Boris Rantaša iz Veržeja, bronasto priznanje pa Anja Vargazon iz Cvena. 

V kategoriji certificiranih proizvajalcev sta srebrni priznanji prejela Panvita MIR d.d. Gornja Radgona in Kmetija Koroša iz Križevec, bronasto pa Kmetija Vargazon iz Cvena. 

prleška-tünka ocenjevanje