vestnik

Preverite, kje vse lahko vaši otroci preživijo počitnice

Vida Toš, 21. 6. 2018
Vida Toš
Pomurski muzej izvjala delavnice skozi vse leto, tudi med poletnimi počitnicami.
Aktualno

Počitnice v Pomurju bodo. Ali bodo vroče, še ne vemo, bodo pa divje, kar se tiče počitniških aktivnosti

V vseh štirih večjih mestih Pomurja - Lendavi, Ljutomeru, Murski Soboti in Gornji Radgoni - bodo med šolskimi počitnicami za otroke različne institucije ali društva pripravile različne aktivnosti. Tudi v nekaterih drugih krajih; tako recimo v Radenich že sam zadnji dan v šolskem letu 2017/2018, torej v petek, 22. junija, pripravljajo velik tridnevni družinski fesitival Mačje mesto. Za čim boljši in čim hitrejši skok v počitnice.
Največ dejavnosti za mlade in otroke pripravljajo seveda v Murski Soboti. Kjer bodo že tradicionalne športne šole - od košarkarske šole, odbojkarskega, rokometnega in nogometnega tabora, pa do tabora namiznega tenisa, teniškega kampa, poletnih tečajev plavanja in začetnega tečaja fitnesa. Vsak dan bodo aktivnosti v Dnevnem centru Kekec, Hiša Sadeži družbe pripravlja dva enotedenska tabora; oboje je brezplačno ali samo s prostovoljnimi prispevki. Mladinski informatini in kulturni klub pa bo imel več stvari: poletni ustvarjalni tabor, delavnico o spoznavanju samega sebe, pa ustvarjalnico Od odpada do zaklada. Da bodo tudi počitnice aktivne, se vključuje tudi soboška Galeirja s fotografsko in likovno delavnico, pa Pomurski muzej z dvema počitniškima delavnicama. Za pravljično in sproščeno preživljanje počitnic bo z branjem pravljic in s pravljično jogo poskrbela Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota. Taborniki Roda Veseli veter priravljajo avanture in tabornjenja, Gledaliko društvo Pisani mehurčki pa prav tako dva tabora: 5 dni okrog sveta ter Skrivnostni tabor. V novo odprti Mensani in v tamkašnji igralnici Mali ČuDo pa bo vsega po malem za vse: od pravljične in druinske joge, sprostitvenih delavnic za otroke ter animacij do čarobnega tabora in aktivnostih po metodi Relax Kids. Aeroklub Murska Sobota bo pripravil tečaj letenja z radijsko vodenimi modeli letal. Na njih bodo mladi spoznavali osnove aerodinamike in letenja, ter upravljali začetniške in tudi naprednejša radijsko vodena letala.


cda69da3aa69738c9ecc9e80760b7f55
Nataša Juhnov
Mikk pripravlja počitniške aktivnosti tudi v drevoredu v soboškem parku.


Nekaj taborov bo tudi na Goričkem, omenimo le že dolgoletni doživljajski tabor na Koreniki v Šalovcih, pa že 25. Tabor Žabec v Bakovcih, seveda pa ne moremo mimo Raziskovalno izobraževalnega središča RIS Rakičan, ki prav tako že mnoga leta pripravlja več počitniških programov: od angleških in nemških počitnic, preko slikarske šole do poletne šole jahanja.
V Lendavi bodo, podobno kot v Radencih, poskrbeli za čim prejšnji začetek počitnic, zato že v soboto, 23. junija, v kulturnem domu v Lendavi pripravljajo družinsko delavnico Dobre želje; prav gotovo pa bodo kakšno pripravili še v počitniških mesecih.


Ljutomer ponuja enkrat na teden počitniške urice v Večgeneracijskem centru Pomruja, v sklopu katerih imajo ne le vrezplačno varstvo, ampak tudi najrazličnejše aktivnosti in delavnice.


Kar nekaj dejavnostvi bo med počitnicami za otroke zastonj - ali samo v zameno za prostovoljne prispevke, za nekatere pa je potrebno kar seči v žep. To za starše ni, sploh še imajo dva ali tri otroke, mala malica. Cene športnih taborov, recimo košarkarskega, odbojkarskega in rokometnega, so med 50 in 60 evri. Za izvedbo ustvarjalnih taborov izvjalci postavijo ceno med 30 in 50 evri; bolj poceni so v Pokrajinskem muzeju, kjer za res kvalitetne delavnice zahtevajo le 10 evrov po otroški glavi. Tudi joge, otroške ali družinske, za enkraten obisk niso pretiran znesek, saj stanejo 5 evrov, najdražji so vedno tabori, ki vkučujejo jahanje. Tako na Koreniki za doživljajski tabor - če za otroka potrebujete še prevoz do Šalovec - prosijo 120, brez prevoza pa 100 evrov; v Rakičanu pa 120 evrov. Rakičan kot rečeno ponuja tudi nemške in angleške počitnice, cena teh je 189 evrov. Dražje od tega je le še Taborjenje po taborniko, ko društvo tabornikov otroke odpelje v Geršiče v Belo Krajino in z njimi preživi 24 ur na dan, deset dni. S tem, da je ta tabor namenjen otrokom, starjšim od 12 let.

Nataša Gider
V Hiši Sadeži družbe v Murski Soboti že nekaj let pripravljajo brezplačni poletni tabor za otroke.
poletne počitnice aktivnosti delavnice tabori