vestnik

Preverite, komu v Pomurju smo letos namenili največ donacij iz dohodnine

Rok Šavel, 4. 10. 2021
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Število donacij se je letos podvojilo in znaša 10,7 milijona evrov, a predvsem zaradi zvišanja odstotka za donacije.

Številnim društvom, gasilcem, humanitarnim organizacijam, verskim skupnostim pa tudi političnim strankam, smo letos namenili 10,7 milijona evrov, kar je dvakrat več kot leta 2020. Znesek je dvakrat višji predvsem zaradi tega, ker lahko po interventnem zakonu namesto pol odstotka za donacije namenimo največ en odstotek.

Kot kažejo najnovejši podatki finančne uprave, se število donacij namreč ni povečalo za tolikokrat. Letos jih je bilo 510.868, lani pa 496.363. Le donacije so se avtomatično povišale zaradi prej navedene spremembe. Zavezancev za dohodnino je sicer približno milijon in pol, vsak pa lahko donira delež od 0,1 do odstotka dohodnine.

Skoraj 57 tisočakov za Društvo za zaščito živali Pomurja

Letos so zavezanci največ donacij namenili humanitarnemu društvu Rdeči noski, ki so iz naslova donacij prejeli 441 tisočakov. Sledi Slovenska karitas z 280 tisočaki, nato Zveza prijateljev mladine Slovenije in Zveza prijateljev Moste polje. Katoliška cerkev na petem mestu je prejela dobrih 112 tisočakov. Zelo visoko je ponovno tudi Društvo za zaščito živali Pomurja, ki je prejelo skoraj 57 tisočakov iz naslova donacij dela dohodnine. Lani so pomurski zaščitniki živali prejeli dobrih 27 tisočakov. Med političnimi strankami izstopa SDS, ki je na visokem 22. mestu z 37 tisočaki, Socialni demokrati so med tem prejeli 28 tisoč evrov.

Na seznamu najdemo tudi ŽNK Pomurje Beltinci, kjer so na račun donacij klubsko blagajno napolnili z več kot 7 in pol tisočaki. Aktualnim državnim prvakom, Nogometni šoli Mura, so na drugi strani zavezanci namenili 'le' nekaj več kot 4700 evrov.

Če še niste namenili svojega deleža dohodnine nevladni organizaciji, politični stranki, sindikatu ali verski skupnosti, lahko to storite do konca leta. V kolikor tega ne storite, gre ta denar na posebno postavko v proračunu, ki ga nato vlada razdeli prek resornega ministrstva s pomočjo za to ustanovljenih komisij. Seznam prejemnikov si lahko pogledate na tej povezavi, namenitev dela dohodnine za donacije pa lahko opravite tukaj.

Aleš Cipot
V letu 2021 je bilo namenjenih 510.868 donacij (lansko leto 496.363) iz naslova dohodnine in to 5.554 različnim upravičencem (enako lansko leto) v skupnem znesku 10.716.366,97 € (lansko leto 5.456.656,23 €).
donacije-iz-dohodnine dohodnina finančna-uprava