vestnik

Preverite letošnje premestitve duhovnikov v soboški škofiji

Vestnik.si, 28. 7. 2022
Nataša Juhnov
Nekaj premestitev duhovnikov se je zgodilo tudi v soboški škofiji.
Aktualno

Vsako leto se v začetku avgusta v slovenskih škofijah dogajajo premestitve duhovnikov. Letos jih je več kot 150, kar je več kot lani, ko jih je bilo 97.

Premestitve duhovnikov po slovenskih škofijah oziroma nadškofijah je tudi letos v celoti objavila spletna Družina. Največ, 46, se jih je zgodilo v ljubljanski nadškofiji, nekaj pa se jih je pričakovano zgodilo tudi v Škofiji Murska Sobota. 

Katere so premestitve? 

S 1. avgustom je za duhovnega pomočnika Župnije Gornja Radgona imenovan Frančišek Horvat, ki obenem ostaja tudi župnik Župnije Kapela. Župniku radgonske župnije Francu Hozjanu bo v dogovoru v pomoč pri obhajanju maš in vodenju pogrebnih opravil. 

Asistent na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani David Kraner je bil 18. novembra lani na priporočilo Kongregacije za zadeve svetnikov razrešen službe postulatorja v postopku Božjega služabnika Danijela Halasa. Vikar mednarodne formacijske skupnosti salezijancev v Rimu in profesor salezijanske duhovnosti na Papeški salezijanski univerzi Franc Maršič pa je bil z dovoljenjem predstojnika 8. aprila letos imenovan za postulatorja v postopku beatifikacije Božjega služabnika Danijela Halasa. To vlogo bo opravljen dve leti. 

Na priporočilo redovnega predstojnika je z začetkom avgusta za duhovnega pomočnika v Župniji Turnišče imenovan pater Janez Kurbus OFMConv. Službe duhovnega pomočnika v Župniji Gornja Radgona je bil z začetkom julija razrešen pater Modest Merkač, Julka Nežič pa s 1. avgustom službe voditeljice Katehetsko-pastoralne službe. 

negova, znamenitosti, koronavirus, odpiranje, grad-cerkev
Nataša Juhnov
Vsako leto se v začetku avgusta v slovenskih škofijah dogajajo premestitve duhovnikov. Fotografija je simbolična.

Duhovnik celjske škofije Robert Smodiš je s 1. avgustom inkardiran v soboško škofijo in imenovan za duhovnega pomočnika v Župnijah Bakovci in Tišina. Pred tem je bil hišni duhovnik pri sestrah frančiškankah Brezmadežnega spočetja v Krškem. V dogovoru z župnikom Francem Zorcem bo opravljal duhovniško službo, bival pa bo na svojem domu v Bakovcih. Zorec je z avgustom razrešen službe voditelja Pastoralne službe škofije Murska Sobota, zamenjal ga bo Simon Štihec, župnik v Dobrovniku. Bo pa Zorec voditelj Katehetsko-pastoralne šole in ostaja voditelj Škofijskega odbora za katehezo. 


Upokojeni župnik Jože Gerič pa je bil razrešen službe duhovnega pomočnika na Keblju (nadškofija Maribor) in se bo naselil v Župniji Črenšovci. 

premestitve-duhovnikov škofija-murska-sobota