vestnik

Preživite božič s Prismojenimi profesorji bluesa

Tomo Köleš, 16. 12. 2022
Jure Kljajić
December
Aktualno

Tako kakor v prvi polovici decembra bomo tudi v drugi polovici meseca lahko v Pomurju izbirali med dokaj bogato glasbeno in filmsko ponudbo. Naj naštejemo samo nekaj najbolj zanimivih poslastic.

Ta petek ob 18. uri bo pri soboškem drsališču nastopil raper Leopold I. (Michael Leopold) iz Gornje Radgone, to soboto ob isti uri pa bo koncert pomurske funk blues rokenrol skupine The Cock Tails. K drsališču se bo posebej izplačalo priti tudi v petek, 23. decembra, ob 20. uri, ko bomo lahko obudili spomine na uspešnice hrvaške zasedbe Parni valjak, ki jih bo izvedel real tribute bend Parni valjar.


Vrhunec meseca pa bo prav gotovo v nedeljo, 25. decembra, ko bo v soboškem klubu Mikk na božičnem koncertu nastopila izvrstna ljubljanska skupina Prismojeni profesorji bluesa. Oba dosedanja nastopa zasedbe v Gornji Radgoni, leta 2020 na Radgonskem poletju in letos na Radgonski noči, še zdaj spadata med najboljše koncerte, ki smo jih kadar koli doživeli v naši pokrajini. Nobenega dvoma ni, da bodo mojstrski glasbeniki na čelu s slovenskim Jimmijem Hendrixom, pevcem in kitaristom Julijanom Eričem, navdušili tudi na prazničnem nastopu. 
Če smo že omenili Gornjo Radgono, naj dodamo, da bi morala v tamkajšnjem kulturnem domu v začetku meseca nastopiti novomeška skupina Društvo mrtvih pesnikov, a je bil koncert prestavljen na 11. februarja.

prismojeni-profesorji-bluesa, radgonska-noč
Tomo Köleš
Prismojeni profesorji bluesa bodo nastopili 25. decembra v soboškem Mikku.

V Lendavi bo v torek, 27. decembra, na prizorišču ob letnem odru gledališke in koncertne dvorane zaigrala domača zasedba L'Amour Fou, v petek, 30. decembra, pa bo na vrsti še en »tribute band«, namreč Pastiri, ki izvajajo priredbe najbolj znanih uspešnic legendarne skupine Bijelo dugme. V lendavski dvorani pa smo izjemen koncert doživeli že minulo nedeljo ob promociji novega albuma Slovar norosti (The Vocabulary of Madness) dueta Silence, ki ga sestavljata Boris Benko (glas) in Primož Hladnik (klaviature). Tokrat je z njima nastopil še Igor Vićentić na klavirju, za ustrezno zvočno podobo pa je poskrbel Jure Vlahovič. Občinstvo je kar dvakrat zahtevalo dodatek, kar pove dovolj o kakovosti tega hipnotičnega koncerta. 

gledališka-in-koncertna-dvorana, lendava, silence, slovar-norosti
Niko Časar
Promocijski koncert skupine Silence v Lendavi.


Liffe po Liffu
V Gledališču Park v Murski Soboti decembra predvajajo umetniške filme v okviru cikla Liffe po Liffu. Izbrana so štiri dela, ki so bila novembra na sporedu ljubljanskega filmskega festivala. Najboljši izdelek smo pravzaprav videli že minuli četrtek in soboto. Gre za koprodukcijsko satirično komedijo Trikotnik žalosti (Triangle of Sadness) in čas predvajanja v Parku ne bi mogel biti boljši, saj je ravno v soboto zvečer film na razglasitvi najboljših evropskih izdelkov leta 2022 pobral vse pomembne nagrade: za najboljši film, najboljšo režijo in scenarij (Ruben Östlund) ter najboljšega igralca (Hrvat Zlatko Burić, ki od leta 1981 živi na Danskem). Trikotnik žalosti pa je spomladi letos zmagal že tudi na festivalu v Cannesu. 
Ta četrtek ob 19. uri in v soboto ob 20. uri bo v Gledališču Park na sporedu francoska romantična psihološka drama Obe strani rezila, naslednji četrtek in petek pa bomo lahko uživali v koprodukcijski satirični zgodovinski drami Korzet, v kateri blesti luksemburška igralka Vicky Krieps, ki je prejela evropsko nagrado za najboljšo žensko glavno vlogo. Kriepsovo smo novembra v kinu že videli v francoski psihološki drami Močno me objemi.
Za konec pa se bomo 29. in 30. decembra lahko spomnili življenja in kariere pevke Whitney Houston, ki jo bo v biografskem filmu I Wanna Dance With Somebody upodobila igralka Naomie Ackie.  

Najboljša igralka Vicky Krieps za vlogo Sisi
IMDB
Nagrajena igralka Vicky Krieps kot Sisi v filmu Korzet.

december glasbena-ponudba filmska-ponudba
Kaj zdaj berejo drugi