vestnik

Pri DOŠ Dobrovnik otvorili učni čebelnjak

I. B., 8. 6. 2021
ČZS
Pri Dvojezični osnovni šoli Dobrovnik so otvorili učni čebelnjak.
Aktualno

Ob poslopju Dvojezične osnovne šole (DOŠ) Dobrovnik so postavili in otvorili učni čebelnjak s panji in tremi čebeljimi družinami.

Poročali smo že, da se je šola s Čebelarskim društvom (ČD) Kobilje - Dobrovnik prijavila na razpis Prve osebne zavarovalnice in Čebelarske zveze Slovenije, s katerim so v sklopu družbeno odgovornega projekta Dan prihodnosti želeli podariti učne čebelnjake štirim slovenskim društvom, ki s čebelarskimi krožki sodelujejo na šolah. Kobiljansko-dobrovniško društvo je bilo med štirimi izbranimi, ki so prejela največ glasov. V ponedeljek so tako otvorili učni čebelnjak in ga predali namenu. 

učni-čebelnjak, doš-dobrovnik
ČZS
Pri Dvojezični osnovni šoli Dobrovnik so otvorili učni čebelnjak.

Že ob razglasitvi rezultatov razpisa so se nove pridobitve na dobrovniški šoli zelo veselili. Takrat nam je mentorica čebelarskega krožka na DOŠ Dobrovnik Lidija Lajter Bürmen pojasnila, da dejavnost krožka izvajajo drugo leto zapored. Že prej, od 80. let 20. stoletja, je bil čebelarski krožek na šoli dolgo dejaven, a je z upokojitvijo prejšnjega mentorja zanimanje zanj ugasnilo. Sedaj se trudijo to dejavnost spet obuditi. »V tem šolskem letu krožek obiskuje osem učencev šestega razreda. Lani smo začeli in zdaj nadaljujemo spoznavanje čebelarstva. Otroci, ki obiskujejo krožek, so zelo zagreti, interes, da bi se priključili, pa opažamo tudi pri mlajših,« pove mentorica, ki je tudi včlanjena v ČD Kobilje - Dobrovnik. Učenci so se doslej seznanjali predvsem s teorijo, ob ugodnejših razmerah so občasno obiskali tudi okoliške čebelarje, nova pridobitev pa jim bo omogočila spoznavanje čebelarjenja v praksi. 

doš-dobrovnik učni-čebelnjak čebelarski-krožek čd-kobilje-dobrovnik