vestnik

Pri bivši sanjski Slovenki ne bo več zatekalo

M.V., 6. 9. 2019
M.V,
Poplave so pogosto povzročale škodo pri Oljarni Kocbek, poslej bo to preteklost.
Aktualno

Poplave so pogosto povzročale škodo pri Oljarni Kocbek, odslej bo to preteklost, enako kot skrbi za Gorazda in Mihaelo

Na območju občine Sveti Jurij ob Ščavnici zlasti ob večjem deževju prihaja do uničujočih poplav. Predvsem je to sad slabega ali nikakršnega vzdrževanje vodotokov, kar se je, med drugim, potrdilo tudi 22. junija 2019, ko je marsikje na območju občine zalilo jarke, ceste, dvorišča in tudi hiše.

sveti-jurij-ob-ščavnici, sanacija
M.V.
Poplave so pogosto povzročale škodo pri Oljarni Kocbek, poslej bo to preteklost.

Posebne težave so imeli tudi pri znanem Oljarstvu Kocbek na Stari Gori, kjer sta lastnika Gorazd Kocbek in nekdanja sanjska Slovenka, Mihaela Margan Kocbek. „Krivi so predvsem ostanki nekdanje regionalke, kajti ko so pred več kot dvajsetimi leti delali novo cesto, niso odstranili starega mostu čez potok Sivjak, ki je pogosto ogrožal Oljarno Kocbek. Tako je bilo tudi tokrat, ki jim je med drugim v skladišču in proizvodnih prostorih zalilo bučnice, embalažo in vse kar je bilo zraven. Zalit je bil tudi stanovanjski del hiše“, je razložil župan Anton Slana. Družina Kocbek je ob zadnji poplavi utrpela veliko materialno škodo.

sveti-jurij-ob-ščavnici, sanacija
M.V.
Poplave so pogosto povzročale škodo pri Oljarni Kocbek, poslej bo to preteklost.

Pred dnevi so delavci Pomgrada uspešno sanirali napako. „To je ukrep, s katerim želimo sistemsko rešiti vse takšne zadeve, ki jih je žal na območju naše občine veliko. Občina je tukaj samo posrednik, kajti pri teh zadevah gre za stalne vodotoke, tako da z njimi razpolaga država, ki jih mora tudi vzdrževati“, je še povedal župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici Anton Slana, ki pa se zaveda, da je potrebno postoriti še veliko tega v različnih naseljih. „Ko smo že Oljarni Kocbek, ki je sedaj rešena pred novimi poplavljanji in drugimi nevšečnosti, ne smemo mimo dejstva, da se lahko kaj podobnega pripeti še eni oljarni v občini, in sicer Oljarni Belšak v Terbegovcih. A tudi to ni vse in zato si želimo, da bi odgovorni nadaljevali s sanacijo morebitnih povzročiteljev poplav“, nam je povedal župan Slana, ki je pohvalil Antona Kusteca, vodjo Sektorja območja Mure, ki je sestavni del Ministrstva za okolje in prostor, Direkcije Republike Slovenije za vode, Urada za upravljanje z vodami, ki se je odzval na njihov poziv, da je potrebno pospešiti omenjeno sanacijo. 

oljarna-kocbek mihaela-margan-kocbek sveti-jurij-ob-ščavnici