vestnik

Pri takšni številki bi morda začeli sproščati covidne ukrepe v Sloveniji

STA, Vestnik, 3. 12. 2021
SBMS
Ko bo manj kot 100 bolnikov na oddelkih za intenzivno terapijo, bi morda lahko sproščali ukrepe.
Aktualno

V strokovni skupini poteka razprava o možnosti predloga začetka sproščanja ukrepov, ko bi se število bolnikov v enotah intenzivne terapije spustilo pod 100.

Po besedah vodje strokovne skupine Mateje Logar, razpravljajo o možnosti predloga, da bi nekatere covidne omejitve začeli odpravljati, ko bo manj kot 100 oseb s covidom v enotah intenzivne terapije.

Trenutno je v Sloveniji s covidom hospitaliziranih 1059 oseb, od tega jih je v enotah intenzine terapije 270. V murskosoboški bolnišnici je od tega trenutno 84 covidnih bolnikov, od tega jih je 21 na oddelku za intenzivno terapijoPo izračunih Instituta Jozef Stefan bi ob predpostavki upada reprodukcijskega števila (za 5 ali celo za 10 odstotnih točk) do te številke lahko prišli še konec leta. Ocenjeno reprodukcijsko število je trenutno približno R=0,75.


Še letos rdeči

Kot so navedli na institutu v današnji projekciji, epidemija še vedno upada z razpolovnim časom približno 16 dni. Bolnišnice, tako navadni kot intenzivni oddelki, so že preko vrha četrtega vala in se bodo zdaj vse hitreje praznile. Po kriterijih ECDC smo v temno rdeči fazi, v rdečo pa bomo predvidoma prešli konec leta. Vpliva božično-novoletnih praznikov, ki bi lahko upočasnili upadanje epidemije, sicer za zdaj še niso upoštevali pri svojih projekcijah. 


Pretekle izkušnje kot opozorilo


Logarjeva je ob tem poudarila, da se je v preteklosti že izkazalo, da prehitro sproščanje ukrepov vodi v ponovno poslabšanje stanja. Ob tem je Logarjeva kot primer poslabšanja navedla januar, ko se je epidemiološka slika poslabšala po razrahljanih ukrepih med lanskoletnimi božično-novoletnimi prazniki. "Tega si letos ob tolikšni zasedenosti intenzivnih postelj ne moremo privoščiti," je poudarila.

mateja logar bobo1
Bobo
Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je kljub razpravi o sproščanju ukrepov opozorila na pretekle izkušnje, ko se je zarad sproščaja ukrepov situacija poslabšala.

Spomnila je na stanje v covidnih bolnišnicah, ki je še vedno zaostreno. Delovanje covidnih oddelkov je po njenih besedah še vedno na nivoju t. i. "katastrofalne medicine" in je torej primerljivo z delovanjem v primeru množičnih nesreč. V bolnišnicah po podatkih vlade na današnji dan zdravijo 1059 covidnih bolnikov, 269 pa jih potrebuje intenzivno nego.

Upadanje epidemije v zadnjih dneh se po besedah Logarjeve na ljubljanski infekcijski kliniki še ne pozna. Še vedno se dnevno ukvarjajo s premeščanjem bolnikov z intenzivnih enot, ki niso več kužni, v t. i. čiste intenzivne enote, da bi zagotovili dovolj postelj za covidne bolnike s kritičnim potekom bolezni.



Logarjeva je ob tem izrazila zaskrbljenost nad vremenom, zaradi katerega ljudje več časa preživijo v zaprtih prostorih. Vse ljudi je zato pozvala k upoštevanju že znanih ukrepov, med njimi k vzdrževanju medosebne razdalje, zračenju notranjih prostorov, umivanju oz. razkuževanju rok in higieni kašlja.



epidemija koronavirus skupina