vestnik

Približuje se začetek študijskega leta. V predavalnice ob upoštevanju pogojev PCT

Vestnik, STA, 24. 9. 2021
Fakulteta za turizem Brežice
Študijski proces se bo na visokošolskih zavodih 1. oktobra začel v živo.
Aktualno

Študijski proces se bo na visokošolskih zavodih 1. oktobra začel v živo, v predavalnicah, ob upoštevanju pogojev PCT. V primeru poslabšanja stanja na posameznem zavodu pa ima ta avtonomijo, da sprejme morebitne dodatne ukrepe, so po sestanku z deležniki v visokem šolstvu sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Državna sekretarja Mitja Slavinec z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in Franc Vindišar z ministrstva za zdravje sta v četrtek z rektorji univerz, Skupnostjo samostojnih visokošolskih zavodov, Študentsko organizacijo Slovenije in predstavniki študentskih domov govorila o izvedbi prihajajočega študijskega leta. Študijski proces se bo izvajal v predavalnicah ob upoštevanju pogojev preboleli, cepljeni, testirani (PCT), pri čemer bo za izpolnjevanje pogoja testiranosti dovolj tedensko samotestiranje. To bo veljalo tudi za študijske dejavnosti in bivanje v študentskem domu. Testi bodo za študente brezplačni in jih bodo lahko pridobili v lekarni.

Po Slavinčevih besedah si pristojni sicer želijo, da bi v študijskem prostoru izpolnjevali predvsem pogoj cepljenosti proti covidu-19, saj je le to dolgoročen odgovor na epidemiološko situacijo. "Znanost je rešitev v obliki cepljenja ponudila, vsi skupaj v visokošolskem prostoru pa si moramo prizadevati, da se bo rešitev tudi uporabila," so njegove besede povzeli v sporočilu za javnost. Ob tem je izpostavil dobro prakso organizacije cepilnih mest v bližini fakultet in študentskih naselij s strani Univerze v Ljubljani, ki prispeva k varnemu začetku študija v predavalnicah.

mitja-slavinec
Osebni arhiv
Mitja Slavinec

Vindišar je glede precepljenosti študentov v starosti od 18 do 24 let opozoril na pozitivne trende. Trenutno je z enim odmerkom cepljenih 50 odstotkov celotne generacije med 18 do 24 let, z obema odmerkoma pa 42 odstotkov. Pričakuje, da se bo delež precepljenosti v generaciji in med študenti še povečeval. "Glede na podatke in trende je treba pohvaliti visokošolski prostor, ki je bil pri aktivnostih za cepljenje relativno uspešen," je dejal.