vestnik

Približuje se začetek študijskega leta. V predavalnice ob upoštevanju pogojev PCT

Vestnik, STA, 24. 9. 2021
Fakulteta za turizem Brežice
Študijski proces se bo na visokošolskih zavodih 1. oktobra začel v živo.
Aktualno

Študijski proces se bo na visokošolskih zavodih 1. oktobra začel v živo, v predavalnicah, ob upoštevanju pogojev PCT. V primeru poslabšanja stanja na posameznem zavodu pa ima ta avtonomijo, da sprejme morebitne dodatne ukrepe, so po sestanku z deležniki v visokem šolstvu sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Državna sekretarja Mitja Slavinec z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in Franc Vindišar z ministrstva za zdravje sta v četrtek z rektorji univerz, Skupnostjo samostojnih visokošolskih zavodov, Študentsko organizacijo Slovenije in predstavniki študentskih domov govorila o izvedbi prihajajočega študijskega leta. Študijski proces se bo izvajal v predavalnicah ob upoštevanju pogojev preboleli, cepljeni, testirani (PCT), pri čemer bo za izpolnjevanje pogoja testiranosti dovolj tedensko samotestiranje. To bo veljalo tudi za študijske dejavnosti in bivanje v študentskem domu. Testi bodo za študente brezplačni in jih bodo lahko pridobili v lekarni.

Po Slavinčevih besedah si pristojni sicer želijo, da bi v študijskem prostoru izpolnjevali predvsem pogoj cepljenosti proti covidu-19, saj je le to dolgoročen odgovor na epidemiološko situacijo. "Znanost je rešitev v obliki cepljenja ponudila, vsi skupaj v visokošolskem prostoru pa si moramo prizadevati, da se bo rešitev tudi uporabila," so njegove besede povzeli v sporočilu za javnost. Ob tem je izpostavil dobro prakso organizacije cepilnih mest v bližini fakultet in študentskih naselij s strani Univerze v Ljubljani, ki prispeva k varnemu začetku študija v predavalnicah.

mitja-slavinec
Osebni arhiv
Mitja Slavinec

Vindišar je glede precepljenosti študentov v starosti od 18 do 24 let opozoril na pozitivne trende. Trenutno je z enim odmerkom cepljenih 50 odstotkov celotne generacije med 18 do 24 let, z obema odmerkoma pa 42 odstotkov. Pričakuje, da se bo delež precepljenosti v generaciji in med študenti še povečeval. "Glede na podatke in trende je treba pohvaliti visokošolski prostor, ki je bil pri aktivnostih za cepljenje relativno uspešen," je dejal.

ministrstvo izobraževanje študenti koronavirus pct
Kaj zdaj berejo drugi