vestnik

Pričeli z odstranjevanjem žičnate ograje na slovensko-hrvaški meji. Kdaj pride na vrsto ograja v Pomurju?

Rok Šavel, 16. 7. 2022
Nataša Juhnov
Dnevno naj bi odstranili do 200 metrov žice na slovensko-hrvaški meji.
Aktualno

Bodeča žica, ki je bila postavljena leta 2015, se s pomočjo vojske poslavlja, za umik panelne ograje bodo iskali izvajalca.

Na mejnem prehodu Krmačina v občini Metlika je Slovenska vojska v skladu z odločitvijo vlade začela odstranjevati žičnato ograjo na slovensko-hrvaški meji, ki jo je po podatkih policije okoli 51 kilometrov. Žičnato ograjo oziroma tehnično oviro, kot jo je poimenovala vlada Mira Cerarja, ko jo je začela postavljati leta 2015 v času migrantske krize, so kot prvo postavili ravno v Gibini, občini Razkrižje. Sčasoma je žičnato ograjo začela nadomeščati panelna, ta od leta 2017 stoji tudi v Gibini. Premier Robert Golob je že v predvolilnih soočenjih napovedal, da bo "ograja" padla, kar se je zdaj začelo tudi uresničevati, kljub pomislekom iz opozicije.

Gibina, migranti, mejni prehod, žična ograja
Nataša Juhnov
Panelna ograja na Gibini z bodečo žico na vrhu.



V Pomurju število ilegalnih migracij na podobni ravni kot lani


V Novi Sloveniji so tako denimo posvarili, da je odstranjevanje ograje neutemljeno in brez varnostne ocene, poleg tega število ilegalnih prehodov državne meje znova narašča. Policisti so tako do konca letošnjega junija obravnavali 6006 ilegalnih prehodov državne meje, v enakem obdobju lani pa jih je bilo 3422, kar pomeni, da letos beležijo več kot 75-odstotno porast ilegalnih migracij. Največ jih je na območjih Policijskih uprava Koper in Novo mesto, med tem, ko pa je na območju soboške policijske uprave do konca junija letos celo manj obravnavanih primerov kot lani. Do konca junija so soboški policisti obravnavali 152 primerov ilegalnih migracij, lani 154.


Za odstranitev panelne ograje javni razpis


Notranja ministrica Tatjana Bobnar očitke nasprotnikov odstranjevanja ograje zavrača: »Zavedati se je treba, da je strašenje ljudi s tujci nedopustna politična manipulacija, nesprejemljiv je ta strah pred tujci oziroma nesprejemanje drugačnosti. Kot je lepo povedal antropolog dr. Podjed, je naša najboljša strategija, da smo dobri drug do drugega. Nenazadnje govorimo o umiku nekaj 10 km žice na meji, ki je dolga približno 670 km.«

Po odstranitvi žičnate ograje, odstranili naj bi približno 200 metrov ograje na dan, kar pomeni, da bo za odstranitev celotne potrebnih približno 150 dni, sledi postopen umik panelne ograje (po podatkih policije je postavljenih 143 kilometrov), o čemer se bodo v prihodnje na notranjem ministrstvu pogovarjali z lokalnimi skupnostmi ob meji. Umik panelne ograje bo izvedel izvajalec, ki bo izbran prek javnega razpisa oziroma naročila. »Naša naloga je, da zagotovimo varnost vsem, tako lokalnemu prebivalstvu kot vsem, ki pridejo na območje Republike Slovenije,« poudarja notranja ministrica. Nabava in postavite žične in panelne ograje je državo stala več kot 23 milijonov evrov, dodatno pa še za vzdrževanje okoli 3,6 milijona evrov.

Na Dnevniku so s pomočjo podatkovnega analitika Marka Plahute pripravili zemljevid poteka ograje, ki se razprostira na 194 kilometrih med Prekmurjem in Piranskim zalivom. Kot so poudarili na Dnevniku, najdaljša pasova potekata med Brežicami in Rogaško Slatino, mogčno zagrajen pa je tudi obmejni pas med Središčem ob Dravi in Ljutomerom.

žična-ograja gibina odstranjevanje-ograje vlada-rs občina-razkrižje