vestnik

Tudi po Golobovi reformi obljubljajo višje neto plače za večino zaposlenih, očetovski dopust pa bi podvojili

Rok Šavel, 22. 9. 2022
STA
Vlada je začela razpravo o svežnju dohodninske zakonodaje, ki spreminja davčne spremembe, uvedene pod vlado Janeza Janše.Najnovejše predloge je predstavil finančni minister Klemen Boštjančič.
Aktualno

To so najnovejše vladne odločitve.

Vlada je na današnji seji sprejela nekaj pomembnih odločitev. Tako je bil potrjen predlog interventnih ukrepov v vzgoji in izobraževanju, kot še en zakon v vrsti ukrepov za blažitev draginje. Po zakonu bodo cene malic v osnovnih in srednjih šolah, oskrbnin in stroški bivanja v študentskih domovih zamrznjeni, s čimer se bodo cene ohranile na ravni prejšnjega šolskega leta. Razliko bo pokril proračun. v letošnjem letu je po besedah šolskega ministra Igorja Papiča ta ukrep težak štiri milijone evrov, v prihodnjem pa 14 milijonov evrov. Ukrep bo veljal za celotno šolsko leto od 1. septembra in do konca avgusta prihodnje leto, torej tudi za nazaj. Za september bodo tako stroški povrnjeni.



Vlada je na današnji seji začela tudi razpravo o odmevnih davčnih spremembah. Kot je dejal finančni minister Klemen Boštjančič, gredo spremembe v smer, da tisti, ki imajo največ, tudi več prispevajo v proračunsko blagajno. Finančni minister je v svežnju dohodninske in trošarinske zakonodaje naštel naslednje predvidene spremembe:

- zaposleni z minimalno plačo in vse do petkratnika povprečne plače bodo glede na letošnje leto prihodnje leto prejeli višje neto dohodke
- dodatna pozornost bo namenjena tistim z najnižjimi dohodki in mladim
- dohodninske razrede in olajšave bodo od leta 2024 usklajevali najmanj s polovično rastjo plač
- dodatne rešitve za razbremenitev mladih prevzemnikov kmetij
- prevetritev sistema normirancev (brez sprememb za polno zaposlene samostojne podjetnike, ki imajo do 25 tisoč prihodkov na leto, pri tistih, ki zaslužijo nad 25 tisoč na leto, pa bodo obdavčeni po 12-odstotni davčno stopnji - spremembe zajemajo tudi popoldanske s.p.-je)
- ponovno obvezno izdajanje računov
- takojšnja in neposredna višja trošarinska ugodnost ob nakupu davčno obarvanega goriva za pogon kmetijske in gozdarske mehanizacije

Boštjančič konkretnih številk ni želel navajati, saj bodo predloge sprememb obravnavli še na jutrišnji seji ekonomsko-socialnega sveta, je pa napovedal, da gre le za prvo fazo sprememb, ki jih želijo hitro implementirati, celoviti davčni reformi pa bodo posvetili precej več časa. "Vlada se je odpovedala manjšemu obsegu sredstev kot predvideva obstoječa usmeritev, a je sredstva preusmerila v ciljno usmerjene ukrepe," je poudaril finančni minister. Spremembe namreč korenito posegajo v davčne reforme, ki jih je sprejela prejšnja vlada Janeza Janše, saj se znižuje dvig splošne olajšave in v prihodnjih letih tudi zaustavlja.

S področja resorja ministra za delo Luke Mesca pa je bila sprejeta novela zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki uvaja 60 dni neprenosljivega dopusta za očete, kar doslej pri nas ni obstajalo. Kot je poudaril Mesec, očetje dobijo 60 dni dopusta, mame pa ne bodo nič na slabšem, saj njihov dopust ostaja nedotaknjen.

vlada-rs davčne-spremembe igor-papič klemen-boštjančič luka-mesec
Kaj zdaj berejo drugi