vestnik

Prihodnji teden opazovanje ptic v naseljih

STA, Vestnik, 26. 1. 2020
DOPPS
Sodelujoči lahko ptice opazujejo skozi okno, ob krmilnici ali pa se odpravijo na sprehod okrog doma, šole ali vrtca.
Aktualno

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije tudi letos vabi k opazovanju ptic, ki se pozimi pojavljajo v naseljih. Kdor želi sodelovati, naj v prihodnjem tednu pol ure opazuje ter beleži vrste in število opaženih ptic. V pomoč je spletna stran ptice.si, kjer so med drugim fotografije ptic in obrazec za posredovanje podatkov.

Z akcijo Ptice okoli nas želijo spodbujati k boljšemu zavedanju narave ter spremljati, kaj se dogaja s pticami v naseljih, so sporočili iz društva. V lanski akciji je sodelovalo 1360 opazovalcev. Skupaj so opazili več kot 17.000 ptic, ki so pripadale 71 vrstam. Najštevilčnejši so bili domači vrabci, domači golobi in sive vrane.

"S primerjavo podatkov o številu ptic med različnimi leti bomo lahko sklepali, ali njihovo število v naseljih upada ali narašča. Spremembe v številu ptic pa posredno govorijo tudi o kvaliteti našega okolja," pravijo v društvu.


Akcija opazovanja ptic bo letos potekala od ponedeljka, 27. januarja, do nedelje, 2. februarja. "Enkrat v tem obdobju si izberete pol ure, ko opazujete in beležite vrste in število opaženih ptic," pozivajo in dodajajo, da so za pomoč pri prepoznavanju vrst pripravili letak s fotografijami ptic. Več informacij je na spletni strani ptice.si.

Sodelujoči lahko ptice opazujejo skozi okno, ob krmilnici ali pa se odpravijo na sprehod okrog doma, šole ali vrtca. "Tudi če ptic v izbranem času ne boste opazili, je to za nas pomemben podatek," pravijo.

d674d42157406d5097df5bc68b643be0
Ines Baler
Opažanja pričakujejo do konca februarja,


Opažanja pričakujejo do konca februarja, in sicer je mogoče podatke poslati prek spletnega obrazca na http://ptice.si/ptice-in-ljudje/pomagajmo-pticam-in-naravi/ptice-okoli-nas/vnos-opazovanj/ ali izpolniti letak, ki je objavljen na http://ptice.si/2014/wp-content/uploads/2014/03/2017_28_11_pon17_letak.pdf, in ga poslati po pošti na DOPPS.

živali narava mesto
Kaj zdaj berejo drugi