vestnik

Priljubljenost brezstičnega plačevanja pri Slovencih se povečuje

STA, 12. 11. 2019
.
Priljubljenost brezstičnega plačevanja pri Slovencih se povečuje
Aktualno

Priljubljenost brezstičnih plačil med Slovenci še naprej raste. Delež tistih, ki takšna plačila opravljajo vsakodnevno ali vsaj tri- do petkrat tedensko, se je letos v primerjavi z letom 2017 povečal za 21 odstotnih točk na 46 odstotkov, kaže raziskava družbe Mastercard. Povečuje se tudi priljubljenost plačevanja z mobilnimi telefoni.

Kot je pokazala raziskava Masterindex, v katero so vključili osebe, stare med 18 in 55 let, ima dobra tretjina Slovencev več kot tri plačilne kartice. Dve tretjini jih uporabljata dve plačilni kartici, dobra četrtina vprašanih pa ima vsaj eno plačilno kartico, so sporočili iz Mastercarda. Slovenci kot najbolj priljubljen način plačevanja navajajo debetno kartico (78 odstotkov). Njena priljubljenost se je v primerjavi z letom 2015 povečala za pet odstotnih točk.

Negovanje 2024

(FOTO) V Negovi spet v znamenju zelišč

Na gradu Negova so tudi letos izvedli tradicionalni zeliščarski dan NEGOVAnJE, kjer se je celotno dogajanje vrtelo okrog zelišč in zeliščarstva. Čez ves dan je potekala zeliščarska tržnica, na kateri so se lahko izmenjevale sadike in semena zelišč, najti je bilo mogoče pripomočke za vzgojo zelišč, izvedeti kaj več o uporabi zelišč za krepitev zdravja, za negovanje dobrega počutja, v kulinariki in negi. S tem namenom so obiskovalci lahko kupili razne čaje, kreme, mazila, soli, tinkture, hidrolate, namaze in še kaj. Iva Hari je izvedla kulinarično delavnico Z zeliščnega vrta na krožnik, Simon Veberič in Suzana Simenčič iz Alchemie Pannonice sta predstavila najpogostejše napake pri uporabi eteričnih olj, Vesna Golob je predstavila zeliščne pripravke za čiščenje kože in presnove, Sanja Lončar je predavala o zeliščnih skrivnostih za hitro polnjenje baterij, Alenka Šoštarič pa o zeliščih za boljše zdravje našega vrta. Za najmlajše je bil na voljo Apolonijin kotiček z interaktivnimi igrami in degustacijo čajnih mešanic. Sonja Jagarinec je za otroke pripravila tudi delavnico, na kateri so posadili zelišča, Družinsko gledališče Kolenc pa je izvedlo predstavo Kekec in Prisank. Obiskovalci so si pod vodstvom lahko ogledali grad in pokusili grajsko juho iz kotla, ki jo je pripravilo Turistično društvo Negova-Spodnji Ivanjci, člani društva so prav tako nastopili kot grajska gospoda.



Delež oseb, ki skoraj nikoli ne uporabljajo brezstičnih plačil, je v zadnjih treh letih upadel za 22 odstotnih točk na 21 odstotkov. Prav tako po ugotovitvah raziskave z leti vse bolj narašča zaupanje v varnost brezstičnih plačil. Leta 2017 je vanjo zaupalo 34 odstotkov vprašanih, letos jih 47 odstotkov. Narašča tudi število Slovencev, ki za svoje nakupe uporabljajo mobilne telefone. Teh je že skoraj polovica (48 odstotkov), pred štirimi leti pa jih je bilo 38 odstotkov. Plačevanju prek mobilnih aplikacij je pred štirimi leti zaupalo 34 odstotkov vprašanih, danes jih 57 odstotkov. Večina jih sicer še vedno zaupa izključno bančnim aplikacijam (42 odstotkov), manjši del pa tudi aplikacijam drugih ponudnikov (15 odstotkov). Kljub temu so mobilni telefoni vse bolj priljubljeni tudi pri uporabi drugih finančnih storitev, kot so mobilne banke (porast s 40 odstotkov v letu 2018 na 49 odstotkov v letu 2019), potrjevanje spletnih plačil (z 28 odstotkov v 2018 na 32 odstotkov v 2019) in plačila na prodajnih mestih (z osmih odstotkov v 2018 na 14 odstotkov v 2019).

ebca6da3a37769a20e47e042bf4e53c2
Igor Napast
Plačevanju prek mobilnih aplikacij je pred štirimi leti zaupalo 34 odstotkov vprašanih, danes jih 57 odstotkov.


Prek spleta po ugotovitvah Masterindexa nakupuje 70 odstotkov Slovencev, kar je šest odstotnih točk več kot leta 2015. Lani so kupci prek spleta najpogosteje kupovali oblačila, obutev in modne dodatke (42 odstotkov), elektronske naprave (37 odstotkov) in gospodinjske aparate (32 odstotkov). Ko so v tujini, ima s seboj plačilno kartico 84 odstotkov vprašanih. Kot glavne prednosti uporabe kartic v tujini so izpostavili predvsem široko sprejetost (75 odstotkov), dobro zaščito pred zlorabami (55 odstotkov), ugodno menjalno razmerje pri plačevanju (46 odstotkov) in brezobrestna plačila (40 odstotkov).

Pri Mastercardu so sodelujoče v raziskavi povprašali tudi o tem, kako po lastnih ocenah skrbijo za svoje finance. Da zanje skrbijo dobro, je odgovorilo 80 odstotkov vprašanih. Devet odstotkov se jih je že udeležilo finančnega izobraževanja, 32 odstotkov pa jih meni, da bi potrebovali dodatno izobraževanje za upravljanje s financami. Raziskavo, ki v Sloveniji poteka od leta 2009, je oktobra na reprezentativnem vzorcu več kot tisoč posameznikov izvedla agencija Mediana.

plačilni promet raziskava