vestnik

Primer Bauhaus: Bodo morala zasebna podjetja reševati zdravstvo?

Timotej Milanov, 11. 8. 2018
Bauhaus
Slika, ki so jo pri Bauhausu objavili na družbenem omrežu.
Aktualno

Dobrodelna akcija trgovskega podjetja na svetovnem spletu sprožila val pohval nad to potezo in zgražanj nad stanjem v slovenskem zdravstvu  

»Zaradi izjemno visokih temperatur letošnjega poletja smo včeraj Porodnišnici Ljubljana donirali prenosne klimatske naprave in ventilatorje. Upamo, da smo s tem pripomogli k boljšemu počutju novorojenčkov in njihovih mamic,« so v družbi Bauhaus Slovenija včeraj zapisali na svojem facebook profilu, s tem pa so poleg številnih pohval sprožili tudi pravo poplavo kritik uporabnikov tega družbenega omrežja na račun države, v kateri morajo zasebna podjetja s tovrstnimi dobrodelnimi akcijami reševati situacije v bolnišnicah.


»Država je vesela, da kdo skrbi namesto nje. To je potuha državi,« je zapisala ena uporabnica. »Vsaj nekdo v tej državi misli na ljudstvo,« je dodala druga. Na spletu pa je bilo možno včeraj prebrati še množico podobnih komentarjev.


V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana pojasnjujejo, da je večina stavb UKC že precej starih, zato v času nastanka klimatizacija pri načrtovanju ni bila predvidena: »Tudi stavba porodnišnice je stara že več kot 30 let. V zadnjih letih se je v UKC kar precej denarja vlagalo v klimatizacijo prostorov, popolnoma klimatiziranih je 40 odstotkov prostorov v celotnem kliničnem centru. V bolnišnici sta klimatizirana porodni blok in nadstropje, v katerem je intenzivna nega. Dve nadstropji porodnišnice pa sta na še prioritetni listi za modernizacijo prostorov.« Kot še pravijo, je trenutno v načrtih kar za 4,5 milijona evrov nujnih investicij v prostore, s katerimi bi izboljšali razmere za paciente in zaposlene. »Takega denarja na letni ravni UKC ne premore, niti z denarjem, ki ga dobi od ministrstva, zato razmišljamo, da bi se morali prijaviti tudi na evropske razpise, na katerih bi dobili potrebna sredstva za obnovo prostorov.« Klub vsemu izpostavljajo, da se razmere v kliničnem centru v zadnjih letih izboljšujejo. »Prav tako pred petimi ali desetimi leti še ni bilo vremenskih ekstremov, ki se pojavljajo v zadnjem času,« še dodajajo.

Tomi Lombar
Ljubljanska porodnišnica (slika je simbolična)
porodnišnica
Kaj zdaj berejo drugi