vestnik

Primer s sporno mineralno vodo obravnavali že lani, moški naj bi imel opekline v ustih

Miha Raičevič, Maja Hajdinjak, 22. 5. 2018
Nataša Juhnov
Aktualno

Kot smo poročali, je Uprava za varno hrano dala v analizo četrtlitrske stekleničke radenske, zaradi katere bi lahko imela zdravstvene težave oseba, ki je mineralno vodo v Ljubljani zaužila v četrtek. Ta oseba je danes še vedno v UKC Ljubljana, so nam sporočili iz kliničnega centra. Dobili smo tudi izjavo z Radenske, izvedeli pa smo še za podoben primer, ki so ga obravnavali lani na območju PU Maribor.

Kot nam je sporočila predstavnica za odnose z javnostmi z Radenske, "vsak neljub dogodek, kakor koli povezan z izkušnjo ob naših izdelkih, obžalujemo. Kakovost in varnost sta naši prioriteti, zatovsakprimer morebitnega odstopanja od naših standardov obravnavamo z vso resnostjo. Takoj smo izvedli temeljito interno analizo ter preventivno odpoklicali izdelke omenjene šarže iz prodaje. Interno smo preverjali tako postopek polnjenja kot samo polnitev, pregled dokumentacije z analizami omenjene šarže ter opravili dodatne analize vzorčnih izdelkov iz šarže. Pri pregledu internih rezultatov za omenjeno šaržo nismo zaznali nobenih odstopanj in nikakršnih tujih snovi.


Poudariti želimo, da vzroki za pritožbo s trga, ki je bila domnevno povezana s pijačo v 0,25l steklenički Radenske Classic, in jo je obravnavala inšpekcija, še niso pojasnjeni. Prav tako do danes v Radenski d. o. o. še nismo prejeli nikakršnih uradnih rezultatov ali analiz spornega izdelka, zato tudi nimamo nikakršnih uradnih informacij, za kakšno snov naj bi šlo. Zatrdimo lahko le, da je bila vse od prvega obvestila s strani inšpekcije naša osnovna skrb zagotoviti kakovosten pregled in analizo omenjenih izdelkov in proizvodnje.
Dokler pa niso na voljo tudi uradne analize, ki jih vodijo pristojne institucije, pa potrošnikom svetujemo, da izdelke, označene s serijsko številko 11L07309N, vrnejo ali brezplačno zamenjajo na prodajnih mestih. Številko šarže potrošniki najdejo v drugi vrstici na zamašku, posebej pa naj bodo pozorni na številko073, ki označuje datum polnitve.Samo ta številka je predmet vračila."



Smo pa prejeli tudi informacijo, da naj bi se podoben primer zgodil že lansko leto, ko so na območju PU Maribor preiskovali morebitno okužbo oziroma zastrupitev zaradi zaužitja mineralne vode v enem izmed lokalov. Kot so povedali na PU Maribor, so bili 9. julija obveščeni o tem, da je moški v enem izmed gostinskih lokalov v Mariboru pri zaužitju mineralne vode utrpel lahke telesne poškodobe.Mariborski policisti so v zvezi s tem že podali kazensko ovadbo zoper neznanega storilca (zaradi povzročitve splošne nevarnosti po I. odstavku 314. členu Kazenskega zakonika) na pristojno ODT v Mariboru.Policisti še naprej zbirajo obvestila v zvezi s sumom storitve navedenega kaznivega dejanja. Vir nam je zaupal, da naj bi imel moški prav tako opekline v ustih. Sprva naj bi odgovornost pripisal lastniku lokala, vendar je kmalu ugotovil, da gre za originalno stekleničkoproizvajalca pijač. Pomoč naj bi kasneje poiskal v zdravstveni ustanovi.

Uprava za varno hrano: Vsebina zaprtih vzorcev ni sporna
V UVHVVR so nam danes pojasnili, da so takoj, ko so bili o tem obveščeni s strani policije, sprožili inšpekcijske preglede tako na mestu zastrupitve kot pri samem proizvajalcu pijače.
Postopki še niso zaključeni, preverjajo pa ravnanja z živilom kot tudi sledljivost, vse z namenom ugotavljanja možnega načina onesnaženja pijače in preprečitve novih primerov."Opravljenih je bilo že nekaj analiz vzorcev zaprtih steklenic pijače, iz katerih je razvidno, da vsebina ni sporna. Analize vsebine sporne stekleničke še niso končane,"so sporočili in dodali, da naj bi bili izsledki analize sporne stekleničke končani najkasneje v četrtek.

Nataša Juhnov
radenska mineralna voda
Kaj zdaj berejo drugi