vestnik

Priprave na 100. obletnico: obeta se tudi posebna učna ura za šolarje

T. M., 5. 7. 2018
Igor Napast
Utrinek s proslave ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom leta 2014 v Beltincih, kjer bo osrednja slovesnost tudi prihodnje leto. 
Aktualno

Na seji iniciativnega odbora, ki pripravlja aktivnosti za obeležitev 100. obletnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki bo prihodnje leto, so člani odbora pregledali realizirane aktivnosti in opredelili naloge za nadaljevanje priprav.

Kot so zapisali v izjavi za javnost Mestne občine Murska Sobota, je potem, ko so pomurski župani na marčevski seji Sveta pomurske razvojne regije podali soglasje k programu, iniciativni odbor, ki ga vodi Milan Kučan, nadaljeval z izvajanjem opredeljenih nalog. “Skladno s predlogi, ki so opredeljeni v programu, je s strani pristojnih organizacij do sedaj že bilo potrjenih več vsebin, med drugim izvedba posebne zgodovinske učne ure v osnovnih in srednjih šolah, mednarodni simpozij v organizaciji Slovenske akademije za znanost in umetnost, simpozij Teološke fakultete, izdelava dokumentarnega filma, obeležitev priključitve v okviru praznovanja 100-letnice delovanja Univerze v Ljubljani, izdaja posebne poštne znamke, izdaja priložnostnih kovancev ob jubileju, vključitev vsebin v program RTV Slovenija, izdelava študije o P. W. Johnsonu, izvedba regijskega Festivala inovativnosti in ustvarjalnosti za osnovne in srednje šole, postavitev obeležja na Trgu zmage v Murski Soboti, postavitev obeležja v Ljubljani ter drugo,” piše v izjavi, v kateri so sporočili še, da je izdelan osnutek programa obeležitve 100. obletnice naletel na izjemno pozitivne odzive tako na državni kot na lokalni ravni. Odbor pa je v osnutek vključil tudi predloge Gimnazije Murska Sobota, Zveze govedorejcev Pomurja ter Javnega sklada RS za ljubiteljsko kulturo.
“Člani odbora si prizadevajo, da bi do sestanka jeseni bili zaključeni postopki za izvedbo natečaja za podobo obeležja v Murski Soboti, celostno podobo jubileja s sloganom, motiv za znamko in kovance ter druge dogovorjene naloge. Ob tem so ponovno poudarili, da program ostaja še dalje odprt za dopolnjevanje s pobudami in predlogi institucij in posameznikov, ki bi želeli obogatiti praznovanje.”
državna proslava