vestnik

Prisluhi kriminalcev: »Nimam več kot za 30 metrov«

Andrej Bedek, 19. 7. 2018
Nataša Juhnov
Policisti so po končanih zaslišanjih osumljence vozili v murskosoboški pripor.  
Aktualno

Dve dobro organizirani kriminalni združbi sta v pol leta zagrešili več kot 120 kaznivih dejanj. Heroin iz Ljubljane na predvsem na prleški konec. V priporu končalo devet ljudi. 

Za veliki finale pol leta dolge preiskave so si kriminalisti in policisti Policijske uprave Murska Sobota (PUMS) s kolegi iz Maribora, Celja, Ljubljane in Kopra prihranili sedem hišnih preiskav na območju Ljutomera, Ptuja, Ljubljane in Kopra. Kazensko so ovadili 13 ljudi, starih od 30 do 61 let, po neuradnih informacijah so štirje doma v naši regiji. Skupaj je kriminalistom uspelo zbrati dokaze za vsaj 120 kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo kokaina. Cilj preiskave je bil prekiniti pot, po kateri se je mamilo – njegova cena na drobno, neposredno za uživalce je 50 evrov za gram – iz notranjosti države tihotapilo v Pomurje, predvsem na prleški konec. Osrčje delovanja združbe v pokrajini ob reki Muri je bil bife na avtobusni postaji v Ljutomeru, kjer je prejšnji teden v torek potekala ena od hišnih preiskav.

Štirje glavni igralci

Pregon dveh kriminalnih mrež, ki sta se občasno združevali, da bi bili še bolj učinkoviti, je usmerjal Drago Farič, vodja murskosoboškega tožilstva. Pred tukajšnja preiskovalna sodnika Branka Palatina in Milana Regvata, ki sta zasliševala do poznega večera, je prejšnjo sredo stopilo devet osumljenih iz obeh združb, od malih do velikih »rib«, in vsi so končali v priporu. Večina domnevno vpletenih je bila za istovrstna kazniva dejanja namreč že kaznovana, zato je bil razlog za njihovo priprtje tako imenovana ponovitvena nevarnost.
Kokain med elito
Na Policijski upravi Murska Sobota (PUMS) letno obravnavajo okoli 150 kaznivih dejanj gojenja in trgovine s prepovedanimi opojnimi substancami. Količina zaseženih mamil je v porastu, v obtoku je največ konoplje, sledi kokain, ki se pojavlja v višjih slojih, medtem ko je heroina čedalje manj. Vedno več je gojenja konoplje pod umetno svetlobo v priročnih domačih laboratorijih, kjer gojijo skunk. Bojan Rous, vodja sektorja kriminalistične policije pri PUMS, ob robu zadnje zaplembe mamil pravi, da policija sama s preventivnimi in represivnimi aktivnostmi ne bo izkoreninila preprodaje in uživanja omamnih substanc: »Policija ni samozadostna za reševanje te vrste problematike. Če nekoga, ki preprodaja mamila, odstranimo z ulice, se v zelo kratkem času namreč najde nekdo drug, ki zapolni ta prostor. Skrb vzbujajoče in nevarno je tudi, da so uživalci in preprodajalci iz leta v leto mlajši, zaslužki pa so po izjavah vpletenih precej visoki.«


Mreža je delovala tako, da so štirje glavni igralci, dobavitelji – trije so z območja ljubljanske, eden z območja celjske policijske uprave –, prek dveh organizatorjev preprodaje in naprej do ulične preprodaje oziroma preprodaje na drobno prodali za skoraj tri kilograme kokaina. Slabega pol kilograma tega precej nevarnega mamila so kriminalisti še dodatno zaplenili v torkovih hišnih preiskavah. Izračun je, da so ali pa bi lahko pridaniči, če jim ne bi stopili na prste, z nezakonitimi posli zaslužili 125 tisoč evrov.

f7e3f47fd74226de5ec0cae629557835
Nataša Juhnov
Privedba pred sodnika v Murski Soboti.


Modus operandi delovanja kriminalcev je bil domnevno tak, da se je organizator preprodaje odpravil po mamilo v Ljubljano, za dogovor, kje se bo srečal z dobaviteljem, pa sta po mobilnih telefonih govorila v šifrah, recimo: »Ob 15.00 se dobiva pri dedkih!« To je pomenilo, da pri enem od domov za starostnike v Ljubljani. Drug tak primer je bil: »Zanima me cena za smučarijo.« Policijski preiskovalci so to med telefonskim prisluškovanjem razumeli kot, koliko stane gram kokaina. Izjavo preprodajalca: »Nimam več kot za 30 metrov« so si kriminalisti razlagali, da ima denarja za 30 gramov.
Po naših informacijah so med pol leta trajajočo akcijo policisti ustavili tudi vsaj dva avtomobila, v katerih so preprodajalci peljali mamilo iz Ljubljane na štajerski in ljutomerski konec, jim obakrat zasegli kokain, enkrat menda celo 130 gramov, a to ni ustavilo članov hudodelske mreže pri novih kurirskih poteh, saj kljub zasegom najbrž niso niti zaslutili, da so jim kriminalistični preiskovalci tesno za petami.

1f0aa7485a64cab1fa8a5e4bc5d632e2
Nataša Juhnov
Privedba pred sodnika v Murski Soboti.

Spomin na leto 2016

V omenjenem primeru gre za novo uspešno akcijo policije v boju proti nedovoljeni trgovini z mamili – skoraj enkrat letno tovrstno preiskovanje pomurski policisti pripeljejo do »realizacije«, kakor v policijskem jeziku pravijo koncu akcije s hišnimi preiskavami in prijetjem osumljencev. Skoraj identičen je bil scenarij kriminalistične akcije, v kateri so prav tako uporabili prikrite preiskovalne ukrepe in v začetku poletja 2016 razbili še večjo mrežo tihotapcev in uživalcev opojnih substanc. V kar 19 hišnih preiskavah na naslovih v prekmurski prestolnici in bližnji okolici ter še v Mariboru, Celju in Ljubljani so preiskovalci sredi junija 2016, ko so dokončno stopili na prste tej mreži tihotapcev in uživalcev opojnih substanc, zasegli 220 gramov kokaina in pet kilogramov skunka, ob tem pa še amfetamin, LSD in tablete ekstazi. Sodni epilog je jeseni 2016 doživelo 20 ljudi. Murskosoboško okrožno sodišče je takrat 13 vpletenim izreklo za 231 mesecev zapornih kazni (to je skoraj 20 let) in sedmim za 55 mesecev pogojnih kazni (4,5 leta). Večina obsojenih se je s tožilstvom pogodila za milejšo kazen v zameno za priznanje krivde, to pa je pričakovati tudi vsaj za deveterico, ki je v tokrat končala v priporu.


bab24bed5adb086b5496cbd7680f5ad8
Nataša Juhnov
Privedba pred sodnika v Murski Soboti.

droga mamilo kriminalisti akcija ljutomer
Kaj zdaj berejo drugi