vestnik

Prisluškovanje tihotapcem mamil: Kokain so kupovali pri dedkih

Andrej Bedek, 18. 7. 2018
Nataša Juhnov
Policisti so po končanih zaslišanjih osumljence vozili v murskosoboški pripor.
Aktualno

Znanih je nekaj več podrobnosti o prijetju dveh dobro organiziranih kriminalnih združb, ki sta v pol leta zagrešili več kot 120 kaznivih dejanj. Heroin tihotapili predvsem na prleški konec. V priporu končalo devet ljudi.

Za veliki finale pol leta dolge preiskave so si kriminalisti in policisti Policijske uprave Murska Sobota (PUMS) s kolegi iz Maribora, Celja, Ljubljane in Kopra prihranili sedem hišnih preiskav na območju Ljutomera, Ptuja, Ljubljane in Kopra. Kazensko so ovadili 13 ljudi, starih od 30 do 61 let, po neuradnih informacijah so štirje doma v naši regiji. Skupaj je kriminalistom uspelo zbrati dokaze za vsaj 120 kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo kokaina. Cilj preiskave je bil prekiniti pot, po kateri se je mamilo – njegova cena na drobno, neposredno za uživalce je 50 evrov za gram – iz notranjosti države tihotapilo tudi v Pomurje, predvsem na prleški konec. 
Kokain med elito
Na Policijski upravi Murska Sobota (PUMS) letno obravnavajo okoli 150 kaznivih dejanj gojenja in trgovine s prepovedanimi opojnimi substancami. Količina zaseženih mamil je v porastu, v obtoku je največ konoplje, sledi kokain, ki se pojavlja v višjih slojih, medtem ko je heroina čedalje manj. Vedno več je gojenja konoplje pod umetno svetlobo v priročnih domačih laboratorijih, kjer gojijo skunk. Bojan Rous, vodja sektorja kriminalistične policije pri PUMS, ob robu zadnje zaplembe mamil pravi, da policija sama s preventivnimi in represivnimi aktivnostmi ne bo izkoreninila preprodaje in uživanja omamnih substanc.


Modus operandi delovanja kriminalcev, ki so jim policijski preiskovalci prejšnji teden stopili na prste, je bil domnevno tak, da se je organizator preprodaje odpravil po mamilo v Ljubljano, za dogovor, kje se bo srečal z dobaviteljem, pa sta po mobilnih telefonih govorila v šifrah, recimo: »Ob 15.00 se dobiva pri dedkih!« To je pomenilo, da pri enem od domov za starostnike v Ljubljani. Drug tak primer je bil: »Zanima me cena za smučarijo.« Policijski preiskovalci so to med telefonskim prisluškovanjem razumeli kot, koliko stane gram kokaina. Izjavo preprodajalca: »Nimam več kot za 30 metrov« so si kriminalisti razlagali, da ima denarja za 30 gramov.


Osumljenih je sicer 13 oseb, pred preiskovalnega sodnika pa je stopilo devet domnevnih kriminalcev, ki jih je sodnik poslal neposredno v pripor. Policisti so zasegli 455 gramov heroina, vsaj tri kilograme droge pa naj bi bila kriminalna združba preprodala.
Več o kriminalistični akciji, v kateri so tihotapce ujeli tudi med preprodajo  v Ljutomeru, pa v novem, četrtkovem Vestniku. 

Nataša Juhnov
Policisti so bili domnevnim tihotapcem pol leta tesno za petami.
heroin mamilo akcija kriminalisti