vestnik

"Prizadevali si bomo, da pouk ostane na šoli"

A. Nana Rituper Rodež, 2. 9. 2021
Jure Zauneker
Pomurske osnovne šole, teh je 38, bo v tem šolskem letu obiskovalo 9124 učencev, od tega jih je 1099 prvič sedlo v šolske klopi. Foto Jure Zauneker
Aktualno

Šolanje se je začelo po modelu B s pogojem PCT in samotestiranjem učencev in dijakov

Šolska vrata so se odprla za 193.116 učencev in 76 tisoč dijakov po vsej Sloveniji. Pomurske osnovne šole, teh je 38, bo v tem šolskem letu obiskovalo 9124 šolarjev, od tega jih je 1099 prvič sedlo v šolske klopi. V minulem šolskem letu je bilo 32 osnovnošolcev več, prvošolcev pa 121 manj. To šolsko leto, že tretje v znamenju epidemije, bo spet posebno, saj bo pouk potekal po modelu B. To pomeni, da se vsi učenci in dijaki šolajo v šoli, treba pa bo upoštevati trenutne epidemiološke ukrepe, omejitve in priporočila stroke, da bi se zajezilo širjenje novega koronavirusa in ne bi bilo treba ponovno zapirati šol.

prvi-šolski-dan, šola
Marina Vrbnjak
V minulem šolskem letu je bilo na pomurskih šolah 32 osnovnošolcev več kot letos, prvošolčkov pa 121 manj. Foto Marina Vrbnjak

Model B predvideva normativno število učencev v oddelku in tudi možnost združevanja učencev različnih oddelkov v skupine, na primer pri izvajanju neobveznih in obveznih izbirnih predmetov, ob tem da se upoštevajo higienski ukrepi. Ob upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje bodo lahko v šolah izvajali vse dejavnosti in programe, tudi dneve dejavnosti, šolo v naravi in plavalni tečaj. V primeru okužb bodo v karanteni posamezni razredi.

To tudi pomeni, da se bodo učenci zadnjega triletja in dijaki doma prostovoljno samotestirali, za učitelje pa velja pogoj PCT (prebolel ali cepljen ali testiran). Učitelji se bodo testirali enkrat tedensko, prav tako dijaki, ki lahko brezplačne teste z zdravstveno izkaznico in potrdilom o vpisu prevzamejo v lekarnah. Vsi ti ukrepi, ki so podobni ukrepom, s kakršnimi se je končalo minulo šolsko leto, so namenjeni temu, da pouka ne bi bilo treba več prestavljati na dom, kar je imelo za otroke in mlade negativne posledice na različnih področjih.

testiranje-dijakov, koronavirus, epidemija, samotestiranje
A. Nana Rituper Rodež
Učitelji se bodo testirali enkrat tedensko, prav tako dijaki, ki lahko brezplačne teste z zdravstveno izkaznico in potrdilom o vpisu prevzamejo v lekarnah.


Ničelna toleranca do nespoštovanja ukrepov

Če bodo šolniki neupravičeno odklanjali testiranje, to pomeni kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in delodajalec bo lahko v skrajnem primeru takega delavca odpustil. Če pa katera izobraževalna ustanova ne bi izpolnjevala predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19, ji lahko pristojni inšpektorat v skladu s sklepom ministrstva za izobraževanje odredi izvajanje izobraževanja na daljavo. Ministrstvo napoveduje tudi ničelno toleranco do nespoštovanja predpisanih ukrepov.

Da bo pouk v šolah varno potekal vse šolsko leto, je po besedah predsednika države Boruta Pahorja strateškega pomena in za to je treba narediti vse, kar je mogoče. Šolarje pa je v pismu nagovorila tudi šolska ministrica Simona Kustec in jih pozvala, naj ne pozabijo na vrline in pravila varnosti, ter jim zaželela zanimivo, znanja polno in zdravo novo šolsko leto ter da bodo odgovorni ter spoštljivi do sebe in do drugih.

»Letos lažje in bolj mirno stopamo v novo šolsko leto v primerjavi z lani,« nam je povedala Sonja Čerpnjak, ravnateljica Osnovne šole III Murska Sobota. »Podobna pravila, kot se jih držimo zdaj, so veljala že konec minulega šolskega leta, nekaj več organizacijskih težav je bilo pri sestavi urnikov, saj smo dolgo čakali potrebne informacije. Menim, da so zahteve in ukrepi toliko ohlapni, da se jim po šolah lahko prilagodimo in jih upoštevamo, zavedati pa se moramo, da so to vendarle otroci, ki so včasih malo razigrani. Prizadevali si bomo, da pouk ostane na šoli, ker se zavedamo, da je to za otroke najpomembnejše. Na naši šoli se za šolanje na domu ni odločil nihče, se je pa nekaj staršev za to zanimalo. Za preložitev šolanja za eno leto pa se vsako leto zaradi različnih razlogov odločijo trije ali štirje.«

murska-sobota, osnovna-šola-3, prvi-šolski-dan
Jure Zauneker
Prvi šolski dan na osnovni šoli 3 Murska Sobota.

Tudi na Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota, ki ima skoraj 900 učencev na enajstih smereh, so pouk začeli ob upoštevanju vseh predpisanih ukrepov, nam je povedal pomočnik ravnatelja Marjan Čerpnjak. »Naredili bomo vse, da bomo lahko varno izpeljali tudi praktičen del pouka in praktično usposabljanje. Na naši šoli nam je uspelo praktičen del pouka in potrebno prakso izpeljati že v lanskem šolskem letu, za kar smo hvaležni pomurskim gospodarskim družbam in obrtnikom, ki so kljub zahtevnemu času sprejeli naše dijake. Samo želimo si, da bi nam to uspelo tudi letos.«

šola šolanje pouk ukrepi-v-šoli