vestnik

Prleška prestolnica bo v znamenju filma in vina

Miha Šoštarič, 7. 7. 2018
Nataša Gider
Zombie Walk bo že tradicionalno potekal na zadnji dan festivala na Glavnem trgu v Ljutomeru.
Aktualno

Ljutomer bo prihodnji teden – od torka, 10. julija, do sobote, 14. julija –, v znamenju filma in vina. Ekipa entuziastov na čelu s programskim direktorjem Tomažem Horvatom ter Petrom Beznecem in Borutom Horvatom, ki skrbita za organizacijske podrobnosti, bo organizirala že 14. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, ki je postal stalnica na evropskem zemljevidu filmskih festivalov.

V preteklih letih so v Ljutomeru gostovala številna velika imena svetovnega filma (Roger Corman, Christoper Lee, Jose Mojica Marins, Menahem Golan …), ki so prejela tudi festivalske nagrade za življenjsko delo, letos pa so se organizatorji odločili, da te nagrade ne podelijo. »Zato pa se bomo posebej posvetili letu 1968, ki je pred točno pol stoletja rodilo nekaj najbolj prelomnih filmov v več žanrih, ki jih bomo na festivalu tudi prikazali. Na nek način je torej ravno to leto letošnji dobitnik naše posebne nagrade,« pove Tomaž Horvat, ki dodaja, da letos glavnega gosta izjemoma ne bo. »Zaradi določenih težav s financiranjem to letos pač ni bilo izvedljivo, kar pa ne pomeni, da bo ponudba kaj slabša. Obiskali nas bodo namreč nekateri največji upi sodobne žanrske kinematografije, ki bodo v Ljutomeru predstavljali svoje filme.«

Celovečerni filmi iz 18 držav

Organizatorji festivala so šele v zadnjem trenutku uspeli zagotoviti dovolj finančnih sredstev za izvedbo festivala, zato tudi seznam filmov še ni dokončen. »Zaenkrat imamo potrjenih 35 celovečernih filmov, ki prihajajo iz kar 18 držav. Vsekakor bi izpostavil enega od vrhuncev festivala, to je tekmovalni program za najboljši dolgometražni film, kjer se bo ob spremljavi njihovih avtorjev za nagrado hudi maček potegovalo šest filmov. In to kakšnih … Vse od šokantne, travmatične čilenske Traume, preko magične nemške Hagazusse, psihološke irske grozljivke Charismata in španske fantazije Errementari, vse do črnokomičnega norveškega Vidarja Vampirja ter avstrijskega slasherja Party Hard Die Young, ki se dogaja na hrvaški obali.« Poleg celovečernih filmov bodo prikazani tudi kratkometražni filmi, od katerih se jih bo 25 borilo za nagradi Melies d’Or in Slakov hudi maček, nekaj najboljših aktualnih glasbenih dokumentarcev pa se bo potegovalo za hrupnega mačka.


f7fdf681d70e41756f2d63cd18646b6a
Marko Vanovšek
Poleg pohoda zombijev pripravljajo pester nabor dejavnosti.


Grossmannov festival vsako leto ponuja tudi bogat spremljevalni program. Odvijalo se bo pet delavnic, ki so povezane s filmom, med drugim bodo prvič izvedli delavnico maskiranja in make up posebnih učinkov. Prijave za sodelovanje v delavnicah bodo sprejemali do pričetka festivala. »Vse obiskovalce bodo vsak večer pričakali tudi koncerti, kjer se bodo lahko nekoliko sprostili po vseh napornih filmskih projekcijah. Seveda ne smemo mimo sobotnega sklepnega dne festivala, ko bodo na Glavnem trgu čez ves dan Subkulturna tržnica, Prleška kuhinja, javno maskiranje zombijev in ostalih pretečih pošasti ter nenazadnje Zombie Walk, ki bo spremenil Ljutomer v kuliso kake grozljivke. Seveda bolj na humoren način. Ob vsem tem pa ne smem pozabiti še na vsakodnevne vinske dogodke in strokovno vodene degustacije, kjer bodo lahko obiskovalci okušali tekmovalna vina letošnjega festivala in nam pomagali tudi izbrati zmagovalca,« je dodal Horvat, ki je kot novost izpostavil, da bodo pri izbiri najboljših filmov s svojimi glasovi sodelovali tudi obiskovalci festivala.

grossmannov festival ljutomer