vestnik

Prodaja Dosorja propadla 

Majda Horvat, 19. 12. 2018
nataša Juhnov
Prodaja Dosorja je propadla. Postopek se vrača na začetek. 
Aktualno

O kupnini so se dogovorili oktobra, zato so bile ovire za neizpeljan posel domnevno drugje.  Rihtarič pogodbe o prodaji občinskega deleža v Dosorju ni podpisal. 

Postopek prodaje Dosorja, doma starejših občanov v Radencih, je propadel, so nam potrdili s finančne družbe Heta Asset Resolution (Heta), vendar podrobnosti ne razkrivajo. Najbolj smiselna razlaga je, da je posel propadel zato, ker sta se prodajalca razšla s kupcem glede vsebine pogodbe. Njen pomembni del so bile ob višini kupnine, o čemur so se načeloma uspeli dogovoriti že oktobra, tudi varovalke ali jamstva za zadeve, ki bi lahko pozneje pomembno vplivale na uspešnost poslovanja družbe Dosor.


Dosor je od Hete in občine Radenci kupovala Senecura. Gre za največjega zasebnega upravljalca domov za starejše v Avstriji, ki pa je del mednarodne mreže domov za starejše francoske skupine Orpea. Oktobra smo poročali, da je občinski svet sprejel sklep, da bo občina Radenci prodala svojo polovični delež v Dosorju za 800 tisoč evrov. Ker pa je najvišja in zadnja ponudba kupnine Senecure znašala 650 tisoč evrov so se pogajalske strani zbližale ob predlogu, da razliko ali 150 tisoč evrov prispeva Heta, in sicer na način, da se za toliko zmanjša vrednost terjatve, ki jo ima Heta do Dosorja. Njena terjatev namreč znaša 7,8 milijona evrov, po zadnji cenitvi, ki je bila opravljena letos, pa je vrednost Dosorja med pet in šest milijonov evrov. Kot je takrat povedal župan Janko Rihtarič, so pogajalci Hete sicer morali za sklenjeni dogovor, torej za zmanjšanje terjatve za 150 tisoč evrov in s tem zvišanje kupnine Senecure za občinski delež, pridobiti še soglasje z vrha. Pogodbo, ki jo je pripravljala Heta, naj bi dokončno uskladili in pripravili za podpis do novembra


Pogodba ni bila pripravljena in usklajena z občino v dogovorjenem času, je zdaj povedal Rihtarič. Pogodbe o prodaji občinskega deleža v Dosorju pa ni podpisal tudi zaradi tega, ker so ugotovili, da podjetniški pristop, ki so ga ubrali pri pogajanjih, ni bil skladen z zakonodajo, ki opredeljuje način prodaje občinskega premoženja. Torej, da bi prodaja morala biti zajeta v načrtu prodaje finančnega premoženja občine, da bi morali za to ustanoviti komisijo in objaviti javni razpis. Zaradi vsega tega, torej toge zakonodaje in nepripravljene ter neusklajene pogodbe, je občina odstopila od dogovorov. To pomeni, da se postopek prodaja Dosorja vrača na začetek, kar pomeni, da se bosta v prihodnje pogajala in o pogojih odločala nov župan in občinski svet.

Majda Horvat
Janko Rihtarič, nekdanji župan Občine Radenci Fotografija Majda Horvat
Dosor
Kaj zdaj berejo drugi