vestnik

Prodaja Nafte Petrochem: Kupca iščejo na globalnem trgu

Majda Horvat, 26. 5. 2019
Branko Žunec
Obrati za proizvodnjo formalina, sintetičnih mas in fenolnih smol se zdaj prodajajo na globalnem trgu.
Aktualno

Prodajo vodi podjetje NetBid, ki ima sedež na Dunaju, zbiranje ponudb traja do 26. junija.

Po petih neuspelih prodajah oziroma dražbah se bo zdaj najpomembnejši del premoženja stečajnega dolžnika Nafte Petrochem prodajal v sodelovanju s podjetjem NetBid, ki ima sedež na Dunaju, in z zbiranjem ponudb na spletni platformi, rok za oddajo je 26. junij. Stečajni upravitelj Silvo Zorec je namreč z omenjenim podjetjem sklenil dogovor o sodelovanju, v svojem rednem poročilu stečajnemu senatu pa ga je predstavil kot podjetje s tradicijo in izkušnjami s prodajo premoženja stečajnih dolžnikov. Ob tem spomnimo, da je to podjetje prodajalo v sodelovanju s stečajno upraviteljico Alenko Gril tudi proizvodno in tehnološko opremo Pomurke mesne industrije.

Z vključitvijo podjetja NetBid, ki ima mrežo poslovalnic v Evropi in tudi na drugih celinah, se premoženje ponuja na veliko širšem trgu. Koliko bi bili potencialni kupci pripravljeni zanj plačati in predvsem s kakšnim namenom bi ga kupili? Izhodiščna cena tokrat ni postavljena, za orientacijo pa je lahko izklicna cena, postavljena na eni od neuspelih dražb, ki je bila 12,5 milijona evrov.


NetBid zdaj oglašuje prodajo premoženja stečajnega dolžnika, in sicer proizvodne obrate formalina, sintetičnih mas in fenolnih smol ter zemljišča, ter 51-odstotni poslovni delež v družbi Industrijske storitve, ki je s svojimi storitvami pomembna za petrokemične procese in izvajanje železniškega prevoza po industrijskih tirih. S prodajo tega premoženja so povezana velika pričakovanja glede ponovnega zagona petrokemične proizvodnje in z njo povezanih dejavnosti, s tem pa tudi odpiranje delovnih mest, prav zato je bila neuspešna prodaja pred enim letom razočaranje. Ko je že vse kazalo, da je stečajni upravitelj pogovore z resnim ponudnikom pripeljal do konca, je ta ponudbo umaknil. Po naših informacijah so pogovori potekali s slovenskim podjetjem Fenolit iz Borovnice.

d441549d091369ef588fd18d4ac3e021
Nataša Juhnov
Obrati za proizvodnjo formalina, sintetičnih mas in fenolnih smol se zdaj prodajajo na globalnem trgu.


Z vključitvijo podjetja NetBid, ki ima mrežo poslovalnic v Evropi in tudi na drugih celinah, se premoženje ponuja na veliko širšem trgu. Koliko bi bili potencialni kupci pripravljeni zanj plačati in predvsem s kakšnim namenom bi ga kupili? Izhodiščna cena tokrat ni postavljena, za orientacijo pa je lahko izklicna cena, postavljena na eni od neuspelih dražb, ki je bila 12,5 milijona evrov. Glede interesa za nakup prodajanega premoženja pa lahko spomnimo, da so se številni ponudniki oglašali že doslej, vendar po naših virih z namenom, da strojno opremo razstavijo in odpeljejo drugam. Kljub prodajanju opreme za petrokemično proizvodnjo na globalnem trgu bo morda kupce od namere, da jo razstavijo in odpeljejo drugam, odvračal pogoj, da se vse premično in nepremično premoženje ter poslovni delež prodajajo kot celota.

Silva Eory
Obrati za proizvodnjo formalina, sintetičnih mas in fenolnih smol se zdaj prodajajo na globalnem trgu.
NAFTA PETROCHEM prodaja denar kupec dunaj
Kaj zdaj berejo drugi