vestnik

Program ozaveščanja in opolnomočenja o srčnem popuščanju med prejemniki evropske nagrade

Vestnik.si, 14. 4. 2022
Osebni arhiv
Program ozaveščanja in opolnomočenja o srčnem popuščanju iz Pomurja je med prejemniki nagrade Heart Failure Awareness Days 2021 Award Zveze za srčno popuščanje Evropskega kardiološkega združenja.
Aktualno

Program ozaveščanja in opolnomočenja o srčnem popuščanju iz Pomurja je med prejemniki nagrade Heart Failure Awareness Days 2021 Award Zveze za srčno popuščanje Evropskega kardiološkega združenja.

Partnerji Programa za ozaveščanje in opolnomočenje o srčnem popuščanju, Center za zdravje in razvoj Murska Sobota in Splošna bolnišnica Murska Sobota, smo izjemno ponosni na to, da je bil Program kot primer dobre prakse nagrajen s strani najpomembnejše evropske strokovne organizacije iz tega področja, Zveze za srčno popuščanje (ang. Heart Failure Association), ki deluje v okviru Evropskega kardiološkega združenja (ang. European Society of Cardiology). Strokovna komisija je v utemeljitvi nagrade izpostavila inovativno ozaveščanje splošne in strokovne javnosti o srčnem popuščanju s kampanjo Nepopustljivo srce, kontinuirano opolnomočenje bolnikov in njihovih neformalnih oskrbovalcev tudi v času epidemije covida-19 ter močno podprtost Programa s strokovnim, raziskovalnim in pedagoškim delom strokovnega partnerja - Splošne bolnišnice Murska Sobota - pod vodstvom doc. dr. Jerneje Farkaš Lainščak.

Ob prejemu nagrade je prof. dr. Zlatko Fras, dr. med., strokovni direktor Interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in predsednik Združenja kardiologov Slovenije, dejal: »Zelo pomembno je vedeti, da se pri srčnem popuščanju zelo prepletajo akutna in urgentna kardiologija s preventivo. Srčno popuščanje je naraščajoči problem, ki ga bo mogoče obvladovati predvsem z ozaveščanjem, za kar smo tudi prejeli to nagrado. Ljudje moramo biti sposobni čim prej prepoznati problem in se ga obvarovati. Imamo sicer odlična zdravila, vendar se samo na to ne bomo mogli več zanašati.«

Nagrada je bila predana na srečanju nacionalnih predsednikov delovnih skupin oziroma združenj za srčno popuščanje v Atenah in preko spleta in je zbralo 32 predsednikov. Nagrada ima poleg prestižnega in strokovnega pomena tudi finančno nagrado v višini 2000 evrov, ki bo preko Združenja kardiologov Slovenije namenjena nadaljnjim aktivnostim opolnomočenja bolnikov in ozaveščanja strokovne in splošne javnosti o srčnem popuščanju.

sbms center-za-zdravje-in-razvoj-murska-sobota
Kaj zdaj berejo drugi