vestnik

Programska oprema še ni pojedla Wall Streeta. Toda Ethereum in DeFi bosta morda kmalu

Vsebino omogoča Spletnik, 17. 9. 2021
Osebni arhiv
"Programska oprema požira svet," je leta 2011 zapisal vlagatelj tveganega kapitala Marc Andreessen. In to se je tudi zgodilo, z vso silo.
Aktualno

"Programska oprema požira svet," je leta 2011 zapisal vlagatelj tveganega kapitala Marc Andreessen. In to se je tudi zgodilo, z vso silo.

Programska oprema je v nekaterih panogah povzročila revolucijo, druge pa je uničila. Banke so programsko opremo za finančno tehnologijo (fintech) uporabile za digitalizacijo uporabniške izkušnje in pospešitev obstoječih procesov - tako so aplikacije nadomestile poslovalnice, algoritmi pa izvajajo posle.

Toda programska oprema zdaj prihaja na Wall Street na enak način, kot je Facebookov News Feed prišel napram tradicionalnim založnikom. Z vzponom decentraliziranih financ (DeFi), ki temeljijo na blockchain tehnologiji, bo vloga bank nadomeščena z blockchain protokoli - in to v času, ko so zaradi makroekonomskih razmer banke bolj ranljive.  

Decentrilalizirane finance (DeFi) - uporaba tehnologije kriptovalut za poustvarjanje tradicionalnih finančnih instrumentov, kot so posojila in obresti - so z januarja 2020, ko so na trgu znašale približno 700 milijonov dolarjev, zrasle na 15 milijard dolarjev samo leto pozneje. V prvih nekaj mesecih leta 2021 se je t.i. "skupna zaklenjena vrednost" (TVL - total value locked) v združenih projektih trga DeFi po podatkih družbe DeFi Pulse več kot podvojila na približno 40 milijard USD. TVL se nanaša na dolarsko vrednost vseh kriptožetonov, ki so zaklenjeni v pametnih pogodbah posameznih decentraliziranih posojilnih projektov. 

"Energična skupina udeležencev trga DeFi ga je povečala na 40 milijard dolarjev," je po telefonu povedal Matthew Roszak, milijarder tveganega kapitala in vlagatelj v kriptovalute. Roszak je predsednik in soustanovitelj podjetja Bloq, ki se ukvarja z razvojem blockchain tehnologije, in soustanovitelj nedavno zagnane platforme DeFi Vesper.  

"Zgodnji posvojitelji DeFi, ki se imenujejo degeni (degenerati), testirajo, so fokusna skupina. Vendar je to fokusna skupina za pravi denar. V te sisteme, ki so visoko tvegani in tudi visoko nagrajeni, se vlaga veliko pravega denarja.”

Tveganja DeFi so tako visoka, da ima skupnost zanje lastno ime: da ti “spodnese preprogo” - ko vodje projektov, ki so obljubljali visoke donose, izginejo z žetoni kriptovalut, ki so jih vložili uporabniki.

eth_ethereum
Osebni arhiv
"Programska oprema požira svet," je leta 2011 zapisal vlagatelj tveganega kapitala Marc Andreessen. In to se je tudi zgodilo, z vso silo.

Ravno prejšnji teden je projekt DeFi Meerkat Finance trdil, da je bil žrtev vdora, ki je iz njega odnesel 31 milijonov dolarjev kriptovalut - čeprav nekateri sumijo, da so bili uporabniki “spodneseni".

Lani poleti je SushiSwap, klon priljubljene platforme DeFi Uniswap, ki ga je ustvaril anonimni razvijalec z imenom Chef Nomi, poskušal uporabnike Uniswapa zapeljati tako, da jim je ponudil brezplačne kriptožetone. To je delovalo in uporabniki so platformo preplavili s kriptožetoni v vrednosti skoraj 2 milijardi dolarjev - le da si je Chef Nomi nato izplačal 14 milijonov dolarjev in s tem projekt spravil na nitko (pozneje je sredstva vrnil in zdaj je SushiSwap večji kot kdaj koli prej).

Veliko tveganje torej res pomeni veliko nagrado. Številna DeFi sredstva obljubljajo letni donos (APY - annual percentage yield) v dvomestnih številkah. Toda nov val DeFi platform, vključno z Roszakovo platformo Vesper, poskuša zmanjšati tveganje na rastočem trgu. Vesper, ki je začel delovati šele prejšnji mesec in je že pritegnil za skoraj 600 milijonov dolarjev "depozitov" v kriptovalutah, želi olajšati naložbe v DeFi - ki so se, podobno kot širši prostor kriptovalut, v zadnjem desetletju spopadale s poenostavitvijo uporabniške izkušnje.

Preko Vesperja uporabniki vložijo svojo kriptovaluto, izberejo stopnjo tveganja in dovolijo platformi, da za njih opravi skrbni pregled in zbira obresti, t.i. donosno kmetovanje (yield farming). Uporabniki lahko vlagajo - ali "stavijo" - Ether žetone, ‘zavite Bitcoine’ (WBTC) na ethereumovem blockchainu, in USD Coin (USDC) - kriptovaluto, vezano na dolar, imenovano stablecoin, s katero se večinoma trguje na ethereumu.

"Z večjim zanimanjem in sprejetjem DeFi v zadnjih mesecih, DeFi protokoli zaslužijo impresivne zneske provizij, pri čemer nekaj protokolov dnevno ustvari več kot milijon dolarjev prihodkov," je v nedavnem poročilu zapisal Martin Gaspar, analitik pri platformi za trgovanje z digitalnim premoženjem CrossTower. Gaspar je ugotovil, da so trije DeFi protokoli (Uniswap, SushiSwap in Compound) februarja vsak ustvarili več kot milijon dolarjev dnevnih provizij.

"Visok donos DeFi, ki ne obstaja v tradicionalnem finančnem prostoru, je vsekakor privlačen," pravi Gaspar v telefonskem pogovoru.

Tovrstni dogodki, skupaj z naraščajočo vrednostjo kriptovalut v zadnjih mesecih in rekordno nizkimi obrestnimi merami centralnih bank po vsem svetu pomenijo, da se vlagatelji vse bolj obračajo k DeFi - kar je povzročilo popolno nevihto za banke, ki jim nižje in daljše obrestne mere vlečejo dobiček.

"DeFi požira finančne storitve," pravi Roszak, ki ne pričakuje, da se bodo obrestne mere kmalu vrnile na raven pred letom 2008. "Ne vidim prehoda nazaj k tradicionalnim oblikam donosa. Kriptovalute so način za izboljšanje in ljudje se bodo v bližnji prihodnosti dovolj nagibali h kriptovalutam, da bo to sprožilo širše sprejetje.”

Rast DeFi je že pritegnila pozornost industrije finančnih storitev, kot je veteran z Wall Streeta Jim Bianco prejšnji teden povedal za Fox News: "DeFi bi lahko zmotil sedanji finančni sistem, kot so prevozna podjetja za souporabo avtomobilov zmotila taksi podjetja, kot je internet zmotil časopise ali e-trgovina zmotila maloprodajo."

Čeprav Bianco priznava, da se mora DeFi razvijati, in zanj pravi, da je ”še poln tehničnih napak”, so prvi vlagatelji prepričani, da obstaja zagon za rešitev teh težav.

"Ljudje prihajajo v DeFi iz različnih razlogov," je v telefonskem pogovoru povedal George McDonaugh, direktor londonskega podjetja KR1, ki se ukvarja z naložbami v digitalno premoženje. Podjetje KR1 je že zgodaj prevzelo pozicijo v Polkadotu, konkurentu Ethereuma, poteza, ki se je izplačala, saj zdaj razvijalce skrbi, da Ethereum ne bo mogel dovolj skalirati, da bi prenesel nešteto aplikacij, ki se gradijo na njem.

eth_ethereum
Osebni arhiv
"Programska oprema požira svet," je leta 2011 zapisal vlagatelj tveganega kapitala Marc Andreessen. In to se je tudi zgodilo, z vso silo.

"Zdi se kot da smo tam, kjer smo bili v prvih dneh začetne ponudbe kovancev (ICO) [pred razcvetom konec leta 2017 in zlomom leta 2018]. Špekulativni vidik DeFi pritegne ljudi, vendar ostanejo zaradi tehnologije in njenega potenciala," je dodal McDonaugh.

Čeprav se je tehnologija izkazala za privlačno za privržence kriptovalut, je pred DeFi, preden bodo požrle Wall Street, še dolga pot in veliko ovir, ki jih bo treba premagati.

"Regulatorji aktivno preučujejo različne protokole," pravi Kristin Boggiano, predsednica podjetja CrossTower, v telefonskem pogovoru. "Želijo zaščititi potrošnike.”

Boggiano je opozoril na zaskrbljenost regulatorjev zaradi nezakonitih dejavnosti na trgu kriptovalut. Prejšnji mesec je finančna ministrica Janet Yellen opozorila, da bi nestanovitnost kriptovalut lahko odvrnila vlagatelje, in poudarila pomen zagotavljanja, da se tehnologija kriptovalut "ne uporablja kot sredstvo za nezakonite transakcije”.

Boggiano pričakuje, da se bosta sčasoma oba svetova - tradicionalnih, strogo reguliranih financ ter novega in dinamičnega DeFi - združila.

"Treba je ustvariti mešanico tradicionalnih bank in DeFi. Bodisi bodo banke sprejele DeFi bodisi obratno, saj lahko nenadoma nekaterim DeFi protokolom pripišemo pravo vrednost."

ethereum defi
Kaj zdaj berejo drugi