vestnik

Proračun mestne občine pod streho

T. M., 20. 2. 2020
Nataša Juhnov
Prenova Slovenske ulice v Murski Soboti
Aktualno

Soboški mestni svetniki so tudi v drugi obravnavi sprejeli proračun za letošnje leto, ki na prihodkovni strani znaša 25,4 milijona evrov, na odhodkovni pa slabih 27 milijonov evrov. Razliko bo občina pokrila z brezobrestnim zadolževanjem pri državnem proračunu. Kot smo že poročali po sprejetju proračuna v prvi obravnavi, bo največ sredstev namenjenih za nadaljevanje prenove mestnega središča in nadgradnjo vodovoda sistema B.

Proračun je podprlo 17 svetnikov, proti pa je bilo sedem svetnikov, med drugim so bili proti svetniki iz vrst SDS in Desusa. Predsednik občinskega odbora za proračun in finance Anton Slavic je povedal, da tudi s predlogom proračuna v drugem branju člani odbora niso bili povsem zadovoljni, predvsem zaradi investicij, ki jih je po njegovem mnenju premalo, prav tako po mnenju Slavica s predlaganim proračunom ne naslavljajo ustrezno vprašanj stanovanjske problematike in obnove cestne infrastrukture. Vendar so se na koncu odločili, da odbor mestnemu svetu predlaga sprejem proračuna, saj, kot pravi Slavic, proračun poleg investicij ureja tudi druga področja življenja v mestni občini, zaradi česar niso želeli povzročiti dodatnih težav, ki bi nastale z morebitno zavrnitvijo proračuna. »A kot predsednik odbora poudarjam, da to ne bo moglo trajati v nedogled,« pravi Slavic.

Svetnik SDS Bojan Petrijan je med drugim povedal, da proračun ne odgovarja na demografske izzive in da ima mestna občina vedno manj prebivalcev: »Če se s tem ne bomo soočili, bo v prihodnosti še slabše.« V SDS menijo tudi, da je v proračunu premalo sredstev namenjenih podpori malemu gospodarstvu. Po besedah svetnika DeSUS Jožeta Šadla je proračun sestavljen tako, da je možno sklepati, da bo v prihodnosti spet prišlo do številnih prerazporeditev in podražitev na predvidenih postavkah, zaradi česar proračuna niso podprli. Pri tem je izrazil upanje, da bodo pri pripravi prihodnjega proračuna pravočasno vključili tudi mestne svetnike iz vseh svetniških skupin.

Župan Aleksander Jevšek meni, da je proračun, ki je zaradi predvidenih sredstev iz naslova celostnih teritorialnih naložb največji v zgodovini mestne občine, investicijsko usmerjen, saj je po njegovih besedah kar 45 odstotkov proračunskih sredstev namenjenih investicijam. Pri tem je še enkrat izpostavil, da je proračun nastajal v težkih razmerah za slovenske občine: »Zaradi nespoštovanja zakonskih določil o povprečnini dobi Mestna občina Murska Sobota milijon evrov na leto manj.«

Svetniki so potrdili tudi sklep o lokacijski preveritvi, s katerim bodo omogočili investitorju-družbi Gradbeno podjetje Drava nadaljevanje projekta gradnje novega poslovnega objekta, ki bo nastal na mestu stare kirurgije v Ulici arhitekta Novaka v Murski Soboti.

MOMS proračun
Kaj zdaj berejo drugi