vestnik

Na osrednji slovesnosti v spomin na žrtve holokavsta Pahor poudaril pomen kulture dialoga

Maja Hajdinjak, 27. 1. 2022
Aleš Cipot
Slovesnost ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta
Aktualno

Slovenskih žrtev holokavsta je vse manj, zato je še toliko bolj pomembno, da ohranjamo spomin na tragedijo

Na predvečer dneva spomina na žrtve holokavsta je v Gledališču Park potekala osrednja slovesnost. Navzoče je uvodoma pozdravil župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek. Povedal je, da ima dan spomina na žrtve holokavsta v Prekmurju in Murski Soboti poseben pomen, saj so bili 26. aprila 1944 od tukaj deportirani številni Judje, ki so svoje življenje končali v taboriščih. "Dolžni smo, da ohranjamo spomin na številne žrtve," je povedal in v nadaljevanju svojega govora v luči nedavnega ekumenskega sprehoda predstavnikov treh veroizpovedi po Murski Soboti izpostavil današnje dobro sodelovanje in povezanost vseh veroizpovedi in narodov, ki živijo na območju Prekmurja. 

slovesnost, holokavst
Aleš Cipot
Aleksander Jevšek, župan MO Murska Sobota

Slavnostni govornik je bil predsednik države Borut Pahor. V svojem govoru je povedal, da je slovenskih žrtev holokavsta, ki bi nam izpričale svoje tragične zgodbe, vse manj, zato smo moralni dolžniki, da ohranjamo spomin na to strašno tragedijo človeštva. Povzel je tudi svoje besede, ki jih je navzočim namenil že ob polaganju venca ob spomenik žrtvam holokavsta v Dolgi vasi pred osrednjo slovesnostjo, da bomo zlasti v sedanjih zaostrenih mednarodnih odnosih lahko pridobljeni mir ohranili le, če bomo upoštevali kulturo spominjanja, kulturo dialoga in načelo mirnega reševanja sporov. "Ljudje smo različnih mnenj in prepričanj, in vendar se moramo truditi, da skušamo vsem tem razlikam najti skupne imenovalce, ki omogočajo napredek za vse. Vsak pri sebi mora narediti vse za to, da ne izgubimo kulture dialoga," je povedal. Nagovor je sklenil s pozivom, da lahko trenutno krizo preživimo in se iz nje izvlečemo v boljšo družbo le, če bomo ohranili vero v skupnost, solidarnost in medsebojno pomoč. 

slovesnost, holokavst
Aleš Cipot
Borut Pahor

Po nagovoru predsednika je sledil kulturni program, ki so ga pripravili dijaki Gimnazije Murska Sobota pod vodstvom mentorjev Tomija Bušinoskega, Melite Franko in Tadeje Filo. V njem so spomnili na najbolj znano osebno pričanje žrtve holokavsta, na Dnevnik Anne Frank, izpostavili pa so tudi morda manj znano zgodbo Jožice Veble Hodnikove, ki je taborišče smrti za razliko od Anne Frank preživela. Program so zaokrožili z izbranimi pevskimi in instrumentalnimi točkami. 

slovesnost, holokavst
Aleš Cipot
Slovesnost ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta

Slovesnost se je sklenila s tradicionalnim branjem imen slovenskih žrtev holokavsta in molitvijo El Malei Rachamim, ki jo je povedal glavni rabin za Slovenijo Ariel Haddad.

slovesnost, holokavst
Aleš Cipot
Glavni rabin za Slovenijo Ariel Haddad.

Generalna skupščina OZN je dan spomina na žrtve holokavsta razglasila pred sedemnajstimi leti. Na ta dan, 27. januarja  1945, so osvobodili uničevalno taborišče Auschwitz Birkenau.

proslava-ob-dnevu-spomina-na-žrtve-holokavsta gledališče-park borut-pahor judje