vestnik

V regijski bolnišnici gradijo prizidek za negovalni oddelek. Koliko bo stal in kako velik bo?

Majda Horvat, 6. 2. 2023
Jure Kljajić
Splošna bolnišnica Murska Sobota.
Aktualno

S februarjem se je začela gradnja prizidka za negovalni oddelek murskosoboške bolnišnice. Posel bo za 9,6 milijona evrov izvedel Medicoengineering iz Trzina.

Skupna vrednost projekta je 10,3 milijona evrov, finančni viri za izvedbo pa so evropska sredstva iz mehanizma React-EU v višini 5,9 milijona evrov, ministrstvo za zdravje bo prispevalo 2,9 milijona evrov iz naložbenega sklada, v katerem sredstva združujejo vse bolnišnice, prispevek regijske bolnišnice pa bo znašal 1,5 milijona evrov. Razpis za opremo v vrednosti 700 tisoč evrov, ki ga bo prav tako kot za izbiro izvajalca gradbenih del objavilo zdravstveno ministrstvo, bo objavljen v času gradnje ali predvidoma v obdobju od junija do avgusta.

sbms, bolnišnica-murska-sobota, bolnica-rakičan
Jure Kljajić
Splošna bolnišnica Murska Sobota.

Gradnja in obnova se bosta izvajali v dveh delih, tako da dejavnosti, ki se zdaj izvajajo v objektu nekdanje porodnišnice, kljub obnovi ne bodo okrnjene. Najprej se bo obnavljal vzhodni del stavbe, iz katerega se je izselila tehnično-vzdrževalna služba bolnišnice, hkrati pa se bo začela gradnja prizidka na desni strani. Oddelka negovalne bolnišnice in E-naročanja ter razvojna ambulanta bodo torej ostali v svojih prostorih, dokler ne bo v celoti obnovljen prvi del objekta, kamor se bodo lahko preselili. Nato bo sledila obnova prostorov, ki jih sedaj zasedajo omenjene dejavnosti.

sbms, bolnišnica-murska-sobota, bolnica-rakičan
Jure Kljajić
Splošna bolnišnica Murska Sobota.

Projekt negovalne bolnišnice je služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) odobrila že oktobra 2021, vrednost celotnega projekta pa omejila na 10,7 milijona evrov. Na prvi razpis za izbiro izvajalca del, ki je potekel marca lani, je prispela le ena ponudba, podjetja Pomgrad s partnerjem Remontom iz Celja. Znašala je 10,7 milijona evrov z DDV. Ponudba je bila označena kot nedopustna, saj je, kot je navedeno v obrazložitvi, presegla višino zagotovljenih sredstev.

Prostora bo za 72 bolnikov.

Maja lani je bil objavljen nov razpis, na katerega sta prispeli dve ponudbi. Znova se je prijavil Pomgrad z Remontom, s tem da sta tokrat ponudila nekoliko nižjo ceno, 10,3 milijona evrov z DDV. Drug ponudnik je bila družba Medicoengineering iz Trzina, ki je bila pripravljena naročilo izvesti za 9,6 milijona evrov z DDV. Obe ponudbi sta bili zavrnjeni kot nedopustni zaradi preseganja zagotovljenih sredstev. Pri skupni ponudbi Pomgrada in Remonta pa je komisija tudi ugotovila, da ne izpolnjujeta vseh razpisnih pogojev, kajti nobeden ni vpisan v register dejavnosti na področju medicinskih pripomočkov, ki ga vodi javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke.

Zaradi težav pri iskanju izvajalcev je bila izvedba projekta z vidika časovne izvedljivosti vse bolj problematična, kajti končni datum črpanja evropskih sredstev je 31. december 2023. Po dveh neuspelih poskusih je po izvedeni dopolnitvi ali novelaciji projekta in menjavi njegovega skrbnika ministrstvo zadnje dni novembra objavilo nov javni razpis z možnostjo prijave do 28. decembra. Postopek je nato izvedlo po konkurenčnem postopku s pogajanji s ponudnikom Medicoengineering. Pogajanja so prinesla dodatno znižanje ponudbe za 24 tisoč evrov (z DDV). Pogodbena vrednost izvedbe gradbenih del je zdaj 9.608.718 evrov z DDV. Razlika med Pomgradovo ponudbo in zadnjo ponudbo Medicoengineeringa znaša 725.283 evrov (z DDV).

Jure Kljajić
Splošna bolnišnica Murska Sobota.
splošna-bolnišnica-murska-sobota prizidek gradnja