vestnik

Prostovoljka Nina: ''Vedno več je rivalstva, vse manj pa rok, ki bi pomagale!''

Tadeja Lepoša, 25. 7. 2018
Osebni Arhiv
Nina Hajdinjak se odpravlja v Gambijo. 
Aktualno

Da mladi stalno raziskujejo in širijo svoja obzorja, dokazuje Nina Hajdinjak. Simpatična dvajsetletnica iz Gornjih Slaveč, ki se prav tako kot Andreja Horvat, Patrik Bratuša in Nina Raj, odpravlja na zahodno obalo Afrike, kjer bo kot prostovoljka bodrila in razveseljevala tamkajšnje otroke. Razkrila nam je, kaj jo je prepričalo, da se bo podala na tako nenavadne in nesebične počitnice.

Tako se rjavolaska prvega septembra odpravlja v Gambijo, kjer bo preživela svoje počitnice, ampak na 'neobičajne'. Nina namreč ne bo srkala hladne pijače v debeli senci, ampak bo lokalnim prebivalcem pomagala lajšati vsakdanjik.

»Aprila letos sem se namreč včlanila v Društvo Za Otroke Sveta, ki je tesno povezano z gambijsko prostovoljno organizacijo "Kids are the world", s katero prebivalcem pomaga do boljših izobraževalnih in poklicnih možnosti,« začenja dekle, ki bo v Gambiji do 22. septembra poučevala otroke v lokalni šoli in vrtcu.


Kaj te je prepričalo v prostovoljstvo?
»Za prostovoljstvo sem se odločila, ker sem želela združiti dobro s koristnim. S tem, da bom pomagala in - upam da - tudi pripomogla k boljšemu življenju tamkajšnjih otrok, bom naredila dobro delo zanje, a hkrati tudi sama zase,« prepričljivo razlaga. Program, v katerega je vključena, se namreč imenuje Potuj kot prostovoljec in tako bo spoznavala nove kraje, novo kulturo ter najverjetneje videla popolnoma drugačen način življenja. »Že dalj časa iščem nekaj, kar bi pripomoglo k moji osebni rasti in zato menim, da je to sedaj idealna priložnost,« skromno doda.

1f3e2bdc374b82b5a31a470e289bc067
Vatovec Violeta Einspieler
Nina bo otroke poučevala v lokalni šoli in vrtcu.

Nasmejana obala Afrike

V nadaljevanju razglablja, »da Gambijo veliko ljudi poimenuje tudi 'nasmejana obala Afrike,« zato upa, da bo zaužila tamkajšnjo srečo in zadovoljstvo, »da bom zadovoljna s tem, kar imam.&laquo

e9516e0aaa9c83d26d5e4775570cc5f8
Osebni Arhiv



Zadnje čase jo namreč obdaja občutek, da »mi Evropejci vedno bolj tekmujemo eden proti drugemu, ne pa eden za drugega, kot bi to bilo prav. Vedno več je rivalstva in zavidanja, vse manj pa rok, ki bi bile pripravljene pomagati v težkih obdobjih. Sama sem mnenja, da nas ravno ta vrlina - brezpogojna pomoč – žene do zadovoljstva in ponosa,« z iskrico v očeh dodaja Nina.


Česa te je najbolj strah?
»Čeprav se že dalj časa poskušam pripraviti na vse, kar bom videla tam, sem vseeno prepričana, da bom doživela trenutke, ki me bodo pretresli. Strah me je, da bom težko razumela, kako so lahko ljudje v tamkajšnjih razmerah srečni, saj so te razmere v primerjavi z našimi zelo slabe.« Strah jo je tudi, da bi domačinom s svojim evropskim obnašanjem škodila oziroma prizadela, pa čeprav nenamerno


»Kulturni prestop, ki ga bom naredila, namreč ne bo majhen in prav zagotovo bodo prišli trenutki, ko ne bom vedela, kako se obnašati ali kaj reči, ne da bi pri tem naredila kakšno napako. Upam le, da bo teh čim manj,« suvereno razlaga.

70fba345267be0b8b01d3b00dfaf8a05
Jurij Gorjanc

Kako so starši sprejeli tvojo odločitev?
»Starši so bili precej presenečeni, saj niso pričakovali, da se bom dejansko kdaj udeležila tovrstne akcije,« pravi, a hkrati dodaja, da je že od osnovne šole govorila, da želi pomagati in razveseljevati otroke v Afriki, a te njene želje nista jemala resno. »Zdaj, ko sem jima razložila celotno situacijo, sta pa jasno povedala, da mi v vsakem primeru stojita ob strani, kot sta do počela do sedaj,« meni. Vseeno pa se strinja, da je najverjetneje prisoten starševski strah, a kljub temu se njena starša dobro držita.

Kot smo pisali pred dnevi, sta do konca julija na afriški obali Andreja Horvat in Patrik Bratuša, ki v prostovoljstvu ne vidita le kot 'pomoč ubogim ljudem', ampak izmenjevanje znanja in izkušenj ter občutke, ki jih denar ne more kupiti:
https://www.vestnik.si/prostovoljca-v-gambiji-ceprav-nimajo-denarja-ne-pozabljajo-na-dobro-voljo-6525688

Nina Hajdinjak gambija prostovoljstvo Za otroke sveta
Kaj zdaj berejo drugi