vestnik

(FOTO) Protesti proti vladi v več krajih, Pahor opozarja na krizo

STA/Vestnik.si, 27. 4. 2020
Bobo
Protivladni protestniki v Ljubljani.
Aktualno

Danes se je, kljub prepovedi zadrževanja na javnih površinah, pred državnim zborom zbralo več sto ljudi, ki so protestirali proti vladi in odgovornim za afero pri nabavi zaščitne opreme.

Na družbenem omrežju Facebook je že pred dnevi nastala skupina Upor proti vladi Republike Slovenija, njeni člani pa so na praznik pozvali k protestu. Protestniki so se zbrali v prestolnici, v Mariboru in Slovenski Bistrici. Policija je protestnikom v Ljubljani poskušala preprečiti vstop na Trg republike s trakovi, razporejenimi na vseh vhodnih točkah. Ti bi se sicer naj začeli zbirati okrog poldneva, protest pa je ob navzočnosti policije potekal mirno. Policisti so sicer protestnike večkrat prek megafonov opozorili, naj spoštujejo medsebojno varnostno razdaljo.

Pozivu na shode so se uporabniki Facebooka odzvali še v Novi Gorici, Ptuju, Trbovljah in tudi v Mariboru. V drugem največjem mestu je bilo nekajkrat več ljudi kot v Ljubljani. Na Facebooku jih omenjajo 2000, po poročanju nekaterih medijev pa naj bi jih bilo pol manj.

Protivladni protestniki v Ljubljani
Bobo
Protivladni protestniki v Ljubljani

Protestnike je v imenu gibanja Ozaveščenih prebivalcev Slovenije nagovoril Ladislav Troha, ki je že na spletni strani gibanja opozoril prebivalce, naj gredo s protestom uresničevat 14. člen Ustave, ki govori o enakosti pred zakonom, s čimer je meril na dogodek 15. aprila, ko so državniki, med njimi predsednik države Borut Pahor, notranji minister Aleš Hojs in obrambni minister Matej Tonin, ob obisku Slovenske vojske na južni meji kršili ukrep, ki zapoveduje vzdrževanje primerne medsebojne razdalje in nošenje zaščitne opreme.

Predsednik Pahor je danes ob prazniku sicer opozoril na to, da nas čakajo časi preizkušenj. Zdravstvena kriza se bo zavlekla v gospodarsko in socialno, ta pa v politično in morda varnostno. "Ohraniti moramo vero v človečnost, strpnost in potrpežljivost, spodbujati vse vrste sodelovanj, zlasti mednarodnega, vztrajati pri spoštovanju demokratičnih vrednot in si na vse načine medsebojno pomagati," je sklenil.


Pahor je dopoldne skupaj s predsednikom Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije Marijanom Križmanom položil venec k spomeniku Osvobodilne fronte v Rožni dolini v Ljubljani, nato pa sta v predsedniški palači skupaj nagovorila državljane.

Križman je dejal, da sta Osvobodilna fronta in partizanski boj temelj slovenske samostojnosti. Dotaknil se je tudi aktualnega dogajanja in dejal, da veteranom vojne to, kar "se dogaja z nabavo zaščitnih mask, ne vliva vere, da nekdo skrbi za nas". Pahorja je pozval, naj kot prvi mož države in človek z visokimi moralnimi vrednotami opozori na zadeve, ki ne peljejo v pravo smer.

protest dan-boja-proti-okupatorju
Kaj zdaj berejo drugi