vestnik

Prvak med vini prihaja iz Radgonskih goric

Jože Gabor, 26. 7. 2018
Jože Gabor
V Gornji Radgoni so predstavili rezultate 44. ocenjevanja vin.
Aktualno

Na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni so pod okriljem sejma AGRA pripravili 44. strokovno ocenjevanje vin Vino Slovenije Gornja Radgona 2018. 

Šlo je za ocenjevanje kakovosti vin z najdaljšo tradicijo v Sloveniji, je pa to tudi najpomembnejše preverjanje kakovosti slovenskih vin, saj ga organizirajo tudi s konkurenco tujih vin.Na mednarodnem ocenjevanju je sodelovalo 193 vinarjev iz šestih držav, prisotnih pa je bilo 573 vzorcev vin, so povedali organizatorji sejma Agra. Ob 566 vzorcih 189 vinarjev, ki so bili prijavljeni v redni del ocenjevanja, je bilo še sedem vzorcev bio vin, ki so jih prinesli na ocenjevanje štirje vinarji iz dveh držav. Sodelovalo je 156 vinarjev iz Slovenije, 14 jih je bilo iz Hrvaške, devet iz Avstrije, sedem iz Češke, dva iz Makedonije in eden iz Slovaške.

Najboljše vino je iz domačega okolja

Prvak ocenjevanja je postalo vino Ranina SIJ 1993 Radgonske gorice Gornja Radgona z doseženimi 94,67 točkami. To vino je bilo prvo tudi v kategoriji prvak Slovenije. Prvak Avstrije je po oceni komisije vino Muskateller Trockenbeerenauslese Ried Mosergut, Weingut Feldberjörgl, Kitzeck im Sausel. Prvak Hrvaške pa je Traminec izborne berbe prošušenih bobica 2015, OPG Đurinski, Kupljenovo Hrvaška. Podelili so še osem nazivov šampionov posameznih sort vin in devet nazivov prvakov vinsko-turističnih cest.

5f110fee4e5ca89011a2a20d9891a9d7
Jože Gabor
Na ocenjevanje je prispelo 573 vzorcev vin.


Vina so ocenjevale štiri strokovne komisije, ki so jim predsedovali dr. Mojmir Wondra, dr. Friderik Vodopivec, Anton Vodovnik in Iztok Klenar. Ocenjevanje je potrdilo, je povedal dr. Mojmir Wondra, da se velika zgodba vinskega ocenjevanja na Pomurskem sejmu nadaljuje tudi v peto desetletje: »Ob rastočem številu vzorcev, ki se je letos v primerjavi s prejšnjim letom povečalo za osem odstotkov, je tudi rastoča vrhunska kakovost sodelujočih vin. O letniku, ki smo ga ocenjevali, lahko rečemo, da je bil v celoti dober. Še posebej dober je bil za bela vina, pri katerih so nas navduševale sortne cvetice in harmonija. Sladkor ni izstopal, pač pa je bil lepo vkomponiran v telo vina.«

agra Ocenjevanje vin GORNJA RADGONA
Kaj zdaj berejo drugi