vestnik

Prvi korak za mednarodni logistični center v Beltincih je skoraj narejen

Rok Šavel, 3. 12. 2021
Vestnik.si
Uprava družbe Luka Koper bo kmalu popolna.
Aktualno

Nadzorni svet Luke Koper je danes imenoval novega predsednika uprave. Gre za družbo, ki je neposredno povezana z z ambicioznim projektom beltinske občine.

Beltinski župan Marko Virag je 23. novembra ob zaključka vladnega obiska Pomurja na javni tribuni v Lendavi zaprosil vlado oziroma resorna ministrstva za čim prejšnjo organizacijo sestanka z Luko Koper. Družba je namreč lastnik oziroma solastnik 65 hektarjev zemljišč v beltinski občini, kjer je bil že pred petnajstimi leti načrtovan mednarodni logistični center. Ta projekt želi Virag premakniti z mrtve točke, saj meni, da predstavlja izredno priložnost za regijo, ki bi tako lahko pridobila na stotine kakovostnih delovnih mest. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec se z njim strinja in zagotavlja, da projekt ima podporo ministrstva, kar je nenazadnje dejal tudi v nedavnem intervjuju za Vestnik.


Bo kmalu prišlo do sestanka, ki si ga Virag želi?


Kot je minister odgovoril županu na njegov apel, je prvi korak, da Luka Koper dobi novo upravo, saj je bivša pod vodstvom Dimitrija Zadela sporazumno odstopila konec oktobra. No, danes je družba dobila predsednika uprave. Kot je namreč v izjavi za medije dejal predsednik nadzornega sveta Franci Matoz, je Nadzorni svet Luke Koper na seji na predlog kadrovske komisije za predsednika uprave za petletno mandatno obdobje z današnjim dnem imenoval Boštjana Napasta, donedavnega predsednika uprave Geoplina. Še pred tem, 12. novembra, je kot član uprave bil imenovan Robert Rožac, ki je zapustil funkcijo državnega sekretarja na ministrstvu za okolje in prostor. Nadzorniki morajo odločiti še o tretjem članu uprave, da bo nova uprava Luke Koper popolna.

c09254a000a1aacbbb06bf760a474235
Aleš Cipot
Župan Občine Beltinci Marko Virag si prizadeva, da bi projekt mednarodnega logističnega centra premaknil z mrtve točke.

Projekt mednarodnega logističnega centra je sicer tesno povezan tudi z gradnjo železniške povezave med Beltinci in Lendavo, uvrščen pa je tudi v predlog regionalnega razvojnega programa za Pomurje in ocenjen med 500 in 600 milijoni evrov. Pismo o nameri za izgradnjo terminala v Beltincih so že leta 2008 podpisali takratni predsednik uprave Luke Koper Robert Časar, kateremu tudi zaradi grehov iz zadeve Beltinci sodijo še danes, takratni ministri Janez Podobnik, Radovan Žerjav in Andrej Vizjak ter župana občin Beltinci in Lendava Milan Kerman ter Anton Balažek.

Zdajšnji beltinski župan, ki je v projektu ponovno prepoznal potencial, si prizadeva, da bi bila Luka Koper pobudnik za potrebno spremembo prostorskega načrta za območje, kjer je predvidena gradnja logističnega centra. 

luka-koper občina-beltinci marko-virag logistični-center
Kaj zdaj berejo drugi