vestnik

(PRVI ODZIVI IZ POMURJA) Židan razočaran, a pravi, da je cilj dosežen. Horvat hvaležen, Horvath pa še previden

R.Š., 24. 4. 2022
Nataša Juhnov
Jožefu Horvatu se po dobrih 30-odstotkov preštetih glasov nasmiha nov poslanski mandat.
Aktualno

To so prvi odzivi pomurskih poslancev po današnjih državnozborskih volitvah.

Po rezultati vzporednih volitvah, ki nakazujejo visoko zmago stranke Gibanja Svoboda, smo za komentar povprašali pomurske poslance, ki so se ponovno potegovali za uvrstitev v državni zbor. Dejan Židan, poslanec Socialnih demokratov, ki so glede ne rezultate vzporednih volitev zbrali 6,6-odstotka glasov, kar naj bi jim prineslo sedem poslanskih mandatov, je priznal določeno mero razočaranja. Socialni demokrati so namreč glede na vzporedne volitve izid v primerjavi z 2018 poslabšali, saj so takrat osvojili 10 poslanskih mandatov. Prvi uradni rezultati sicer stranki SD kažejo nekoliko boljši rezultat in morda mandat več.



»Glavni cilj, da pride do zamenjave oblasti, ki smo jo razumeli kot nazadnjaško in liberalno, z oblastjo, ki bo nazaj prinesla normalnost, je glede na prve rezultate dosežen. Kot predstavnik SD, sem želel, da stranka doseže boljši rezultat, kot kažejo trenutni rezultati, ampak počakajmo na uradne,« je za Vestnik.si komentiral Židan, ko je še čakal na informacijo, ali bo del novega sklica državnega zbora.

murska-sobota, volitve-2022
Jure Zauneker
Državnozborske volitve 2022.

Jožef Horvat se zahvaljuje vsem volivcem in volivkam, še posebej tistim, ki so glasovali za NSi. »V tem trenutku smo s izidom po podatkih vzporednih volitev zadovoljni, saj smo na nek način na stopničkah, če se smem športno izraziti,« je povedal Horvat. Glede volilne udeležbe pravi, da so vse stranke pozivale na volitve, tudi stranka NSi, volilna udeležba je dobra, in z njo so zadovoljni tudi v NSi. Ljudje so se po obdobju apatije zbudili in šli volit, pove Horvat, volitve so praznik demokracije.

DSC_0228
Rok Šavel
Ferenc Horvath na volišču v Gornjem Lakošu.


Poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath v nedeljo zvečer še ni želel komentirati rezultatov vzporednih volitev, saj še čaka na uradne rezultate. Neuradno naj bi se sicer Horvathu nasmihala ponovna izvolitev za manjšinskega poslanca.

Rezultati volitev,  kažejo, da je močna zmagovalka stranka Gibanje Svoboda, ki je zbrala kar 34 odstotkov glasov. Drugouvrščena SDS je zbrala 23,5 odstotkov glasov, tretja je stranka NSi z malo pod sedmimi odstotki (6,8), Socialni demokrati pa so zbrali 6,6-odstotka glasov. V državni zbor se je uvrstila še Levica, ki je zbrala 4,4-odstotka glasov. Parlamentarnega pragu tako niso dosegle LMŠ, SAB in tudi ne stranke Povežimo Slovenijo, Naša dežela in Slovenska nacionalna stranka. 

volitve državni-zbor odzivi
Kaj zdaj berejo drugi