vestnik

Prvi spomladanski vikend prinaša poslabšanje vremena

STA, 20. 3. 2020
Pixabay
Z današnjim enakonočjem se zapre pomlad.
Aktualno

Z današnjim enakonočjem se na severni polobli začenja koledarska pomlad. V minulih dnevih je naravo sicer že prebudilo toplejše in bolj spomladansko vreme. Danes je bilo v skladu z napovedmi še toplo vreme, prvi spomladanski vikend pa prinaša poslabšanje vremena. Pričakovati je mogoče tudi sneženje.

Koledarska pomlad nastopi ob spomladanskem enakonočju. To bo letos ob 3.50. Ob enakonočju je sonce nad obzorjem toliko časa kot pod obzorjem, nato se bodo dnevi podaljšali. Po zimi se prebudi narava, letos so se topli dnevi že začeli. A bo prvi spomladanski konec tedna prinesel ohladitev. V soboto bo v zahodnem delu Slovenije deževno, padavine se bodo proti večeru in v noči na nedeljo pojavljale tudi drugod po državi. Meja sneženja se bo spustila do nižin, piše na spletni strani Agencije RS za okolje (Arso). Padavine bodo v nedeljo ponehale, občutno se bo ohladilo.

Sicer je bila tudi minula zima toplejša od povprečne. Temperature so se pogosto povzpele daleč nad povprečje, a na Arsu mesečnih rekordov niso zabeležili. Rekord pa so izmerili na Kredarici. V noči s 16. na 17. februar se je temperatura povzpela na 9,7 stopinje Celzija, kar je najvišja temperatura v februarju od začetka meritev v letu 1955. Observatorij Golovec sicer ob enakonočjih in solsticijih pripravlja dneve odprtih vrat, a je tokratni dogodek zaradi epidemije novega koronavirusa odpovedan.