vestnik

Prvi tempelj miru od desetih

Damjana Nemeš, 17. 5. 2020
Osebni arhiv
V prostorih, v katerem društvo deluje, izvajajo različne aktivnosti. Foto Osebni arhiv
Aktualno

Bistvo je, da si ljudje zaželijo sprememb in so jih pripravljeni sprejeti, pravijo vaditelji joge

Ideja o odprtju zen centra v Murski Soboti se je Alojzu Ruhitelju porodila že leta 1992, ko je v Pomurju začel izvajati jogo in borilne veščine. »Zen pomeni v osnovi meditacijo, zato lahko povemo tudi, da je to meditacijski center, kjer izvajamo tudi druge ezoterične duhovne aktivnosti,« pove sogovornik in pojasni, da izvajajo jogo za osebnostno rast in powerflow jogo, bhakti oziroma harekrišna jogo, om chanting oziroma petje kozmičnega zvoka om ter acess consciousness ali tako imenovane barse. »Pri barsih gre za to, da se z dotiki določenih točk na glavi sproščajo različne misli in občutki, ki nam v telesu ne služijo več oziroma nas ovirajo in omejujejo. Z dotiki se začne vse to sproščati, ljudje pa opažajo, da se v njihovih življenjih nekaj spremeni. Bolj so umirjeni, sproščeni, manj je strahov in tesnobe,« pojasni Simona Stančin, ena izmed petih licenciranih vaditeljev aktivnosti v centru. Kot je povedala, si mora vsak tečajnik, ki jih obišče, želeti sprememb. »V življenju posameznika mora biti neka potreba oziroma nezadovoljstvo. K nam prihajajo ljudje, ki jim je to namenjeno,« pove sogovornica, Ruhitelj pa doda, da v ezoteriki ni množičnosti. »Prihajajo ljudje, ki dajo nekaj na svoje zdravje, na osebno rast in duševni mir.« Kot pravita sogovornika, lahko postane človek s pomočjo meditacije bolj osredotočen in bolj zdrav. »Samega sebe bolje spoznaš in izpopolniš, izpolnjenost pa je notranji mir,« doda Ruhitelj.

zen-center, meditacijski-center, joga, barsi
Damjana Nemeš
Alojz Ruhitelj je s somišljeniki ustanovil prvi meditacijski center v Pomurju. Foto Damjana Nemeš

Oral je ledino 

Prvi meditacijski center v Pomurju je namenjen zdravju, osebnostni rasti in duhovnosti, a brez religije. »Religija vedno pomeni čaščenje in sledenje nekomu, duhovnost pa je bolj psihologija.« Pri izvajanju različnih že naštetih vrst joge potekajo telesne vaje, ki vključujejo tudi dihalne vaje in sproščanje. Pri nekaterih vrstah joge je več fizične aktivnosti, temelj vseh pa so pozitivne afirmacije. Bhakti joga temelji na petju svetih manter, kar je bolj družabni dogodek. Tudi om chanting temelji na prepevanju. Tečajniki sedijo v dveh krogih in eno uro nesinhronizirano in v svojem ritmu pojejo »om«. »V tem času se ustvarja kozmična vibracija. Namen vseh teh aktivnosti je dvigniti zavest,« pove sogovornik. Po njegovih besedah se je ob prihodu v Pomurje počutil kot ledolomilec. »Zdelo se mi je, da sem na Antarktiki. Težko je bilo vse to zagnati in začeti, bile so razne ovire. Sedaj pa se že zaradi potrebe po boljšem zdravju in razumevanju življenja vse to razvija. K temu pripomore tudi to, da so nekatere aktivnosti postale modna muha,« ugotavlja Ruhitelj. Aktivnosti, ki jih v centru ponujajo, skušajo izvajati čim bolj kontinuirano in vsaj enkrat tedensko. »Znašli smo se tudi zdaj v času epidemije in smo v manjših skupinah izvajali vadbo na prostem. Vsak vaditelj dela v svojem ritmu in po svojem programu, vse pa je seveda odvisno od želja in potreb tečajnikov.«

zen-center, meditacijski-center, joga, barsi
Damjana Nemeš
Simona Stančin je ena izmed licenciranih vaditeljic v centru, ukvarja se z barsi. Foto Damjana Nemeš

Prvi tempelj miru v Sloveniji

Ovir za pridružitev aktivnostim ni. Kot je pojasnila Stančinova, so barsi, ki jih kot licencirana vaditeljica izvaja, primerni za vse starostne skupine, pomagali naj bi pri izboljšanju odnosov v družini, med zaposlenimi in prijatelji. Tudi za udeležbo pri različnih vrstah joge ni ovir. »Naše aktivnosti niso ciljno usmerjene na določene skupine. Imamo namreč splošen program, ki ga prilagajamo strankam,« je povedal Ruhitelj. Dejavnosti zen centra financirajo s pomočjo prostovoljnih prispevkov in donatorskih sredstev. Prostore, v katerih delujejo, imajo v najemu v zasebni hiši, v dogovoru z najemodajalko pa plačajo le gretje. »Vse urejamo sami s prostovoljnim delom.« Center torej deluje na društveni ravni, razmišljajo pa tudi o njegovem širjenju. Kot je povedal Ruhitelj, je začel uresničevati vseslovenski projekt, imenovani Slo Wellness. »Po celotni Sloveniji bomo širili tako imenovane templje miru oziroma meditacijske centre, kjer bodo kvalificirani učitelji meditacije skrbeli za izvajanje meditacije. V tem smislu lahko rečemo, da je zen center v Murski Soboti prvi tak tempelj miru v Sloveniji, regijsko pa jih bomo postavili še deset,« je povedal Ruhitelj.

zen-center murska-sobota
Kaj zdaj berejo drugi