vestnik

Pust, mastnih ust. V pomurskih pekarnah najbolj zaželeni klasični krofi, v ponudbi tudi nekaj novosti

Ines Baler, 25. 2. 2020
Nataša Juhnov
V podjetju Mlinopek bodo za pustni torek ocvrli 70 tisoč krofov.
Aktualno

Tako kot pusta ni brez mask, ga tudi ni brez pustnih krofov. V nekaterih pomurskih pekarnah in slaščičarnah smo preverili, kakšne krofe imajo v ponudbi, koliko je treba za njih odšteti in kateri so najbolj priljubljeni med njihovimi strankami.

V podjetju Mlinopek bodo za pustni torek ocvrli okrog 70 tisoč krofov. Že v predpustnem času pa so jih dnevno pripravili od 10 do 15 tisoč, ocenjuje vodja pekarne Erika Smodiš. V njihovi ponudbi sta klasični krof z marelično marmelado in pa tisti, ki je polnjen z vanilijevo kremo in oblit s čokolado. Največ povprašenja je tudi letos za marmeladne krofe. Smodiševa pravi, da so v Mlinopeku krofe pričeli pripravljati včeraj zvečer, nadaljujejo pa tudi v današnjem dopoldnevu. V dveh izmenah jih pripravlja 16 ljudi, njihov krof po akcijski ceni pa stane 50 centov.

V Termah Banovci so krofe pričeli prodajati 1. februarja, na dan pa so jih povprečno pripravili 250. Na današnji dan so s pripravo začeli ob pol petih zjutraj, skupno pa jih bodo ocvrli okrog 700. Vodja kuhinje Suzana Dunderl nam je povedala, da imajo v ponudbi ob krofu z marelično marmelado še takega z borovničevo in tistega, z vanilijevo kremo. So pa pri njihovih strankah najbolj zaželeni klasični. Sogovornica pravi, da so njihovi krofi nekoliko večji, zato je višja tudi cena. Za krog je treba odšteti 1,20 €. 

krofi, pust, krof
Nataša Juhnov
Brez krofov ni pusta.

V Pekarni Omar iz Rankovec ocenjujejo, da je povpraševanje za krofe vsako leto večje. "Za današnji dan bomo pripravili okrog deset tisoč krofov," pravi Anton Omar in doda, da zraven rednih krofov pripravljajo še mini krofe za gostinske ponudnike. Ob tistih z marelično marmelado so v ponudbi še krofi z borovničevo marmelado, vanilijevo kremo in čokoladnim oblivom, kot pa pravi Omar, prodajajo tudi prazne krofe, za katere je vsako leto nekaj povpraševanja. V predpustnem času so dnevno ocvrli okrog pet tisoč krofov, priprave na pustni torek pa so pričeli že sinoči. Pustno sladico pripravlja osem ljudi, cena klasičnega krofa pa je danes nekoliko nižja kot sicer, in sicer 60 centov. 

Koliko krofov so pripravili za pusta v Pekarni Čeh ne želijo izdati, saj da gre za poslovno skrivnost. Je pa Tomas Čeh povedal, da poleg krofov ponujajo tudi flancate. V njihovih poslovalnicah lahko kupite krofe z marelično marmelado in čokolado, letošnja novost pa je tako imenovani Berlinski krof. Ta je polnjen z vanilijevo kremo in borovničevo marmelado, stane pa 1 evro. Za tradicionalni marmeladni krof pa je treba pri njih odšteti 50 centov. Čeh je še povedal, da so v prejšnjih letih pripravljali še krofe iz pirine moke, vendar so jih umaknili iz prodaje, saj zanje ni bilo dovolj povpraševanja. 

krofi, pust, krof
Nataša Juhnov
V Pekarni Čeh prodajajo tudi Berlinske krofe.

V rogaševski Pekarni Štručka so tudi letos, tako kot v preteklih letih, za pustni torek pripravili okrog pet tisoč krofov. V preteklih dneh pa se je to število gibalo od tisoč do dva tisoč na dan. Robert Lapoša nam je dejal, da je 90 odstotkov prodanih krofov takih, ki so polnjeni z marelično marmelado, v ostalih desetih procentih pa so zajeti krofi z vanilijevo ali čokoladno kremo, borovničevo marmelado in pa krofi brez polnila. Navaden krof v Pekarni Štručka po akcijski ceni stane 60 centov. 

Pogovarjali smo se tudi z Natalijo Zver, vodjo kuhinje v Hotelu Diana. Pravi, da so pripravili okrog 2500 pustnih krofov. Za pustni vikend se je to številu gibalo med 600 in 800, pred tem pa do 200 na dan. Ob krofih z marelično marmelado ponujajo še krofe z vanilijevim polnilom in čokoladnim oblivom ter krofe s čokoladno-vanilijevo kremo. Najbolj za med gredo navadni krofi, za katerega je treba odšteti en evro. "Krofi so pripravljeni po domačem receptu, vse je narejeno ročno in gre za pravi domači krof," doda Zverova. 

krofi, pust, krof
Nataša Juhnov
Natalija Zver nam je povedala, da so v Hotelu Diana ocvrli okrog 2500 krofov.

pust pustni-krofi pomurje pekarne slaščičarne