vestnik

"Hiša iz zemlje, kamor lahko prideš s kravato"

Marina Vrbnjak, 16. 8. 2018
Marina Vrbnjak
Mirko Žižek s hčerko Julijo in sinom Markom pred svojo Zemljanko
Aktualno

V majhni vasici Šafarsko, ki se nahaja v osrčju Razkriškega kota blizu hrvaške meje, je mogoče najti prav posebno Zemljanko.

Moja prva misel, ko sem jo prvič zagledala, je bila, da imamo tudi pri nas hobit hiško oziroma hiško majhnih škratov z velikimi podplati iz filma Gospodar prstanov.
»Naša Zemljanka je kot hobit hiška na moderen način,« pravi Mirko Žižek, čigar ideja je hiška tudi bila. S podporo žene Sonje, hčerke Julije in sinov Marka in Mateja, mu je eno izmed življenjskih želja uspelo uresničiti.

d579ed9d4e0354b6827b2b171f505c79
Marina Vrbnjak
Zakonca Sonja in Mirko Žižek

Zgrajena z ljubeznijo in za dušo

Štiriinpetdesetletni Mirko Žižek si je že pred leti zamislil, da bi ustvaril hišo iz zemlje. »Živimo namreč v bližini prazgodovinske naselbine,« so mi navdušeno razložili, ko sem vstopila skozi prav posebna vrata. V Razkrižju so namreč pred skoraj pol stoletja našli ostanke lončenih posod iz bakrene dobe in še vrsto drugih predmetov ter odtise starodavnih stavb. Tam si obiskovalci lahko ogledajo, kakšno je bilo življenje v njej pred več tisoč leti. In domneva se, da je bila z zemljo obdana ali v zemljo vkopana hiša med prvimi, ki jo je naredil človek, saj jim je zemlja omogočila zaščito pred mrazom in vročino.


Danes takšne edinstvene hiške ni tako preprosto zgraditi, predvsem zaradi birokracije. »Mi smo imeli srečo, ker je ravno takrat občina Razkrižje pripravljala nov prostorski načrt in so nas vključili,« mi povedo. Pri gradnji je sodelovalo okoli 6 ljudi. »Če bi bil interes, bi zgradil še kakšno. Zdaj bi to šlo hitreje, ker imamo izkušnje,« je dodal. Hiška je zgrajena iz dvajsetih kubikov ilovice – torej mešanice zemlje, slame in peska, poskrbljeno pa je tudi za njeno stabilnost. Upoštevali so tudi zemeljska in vodna sevanja, je pa zlahka opaziti, da je bila zgrajena z dušo.

987854af3c7ab386c36ab50b124ce658
Marina Vrbnjak
Med gradnjo (osebni arhiv)

50 kvadratnih metrov »Zemljanke« za sodobnega Zemljana

»Če nekaj želiš početi, potem to ni težko,« pravi Žižek, ki je po izobrazbi kmetijski tehnik. Večino notranje opreme iz lesa je namreč izdelal sam. »Pač ob večerih - po dve, tri ure - namesto gledanja dolgočasnih filmov.« Na začetku niso natančno vedeli, za kaj jo bodo uporabljali. Utrnile so se jim različne ideje, a na koncu so se odločili, da jo bodo številnim turistom, ki prihajajo v ta predel Slovenije, ponudili kot prenočišče.
Januarja letos so tako registrirali oddajanje sob in trenutno na petdesetih kvadratnih metrih svojim gostom nudijo vse, kar v sodobnem času tudi pričakujejo in potrebujejo. »Apartma smo pravzaprav začeli oddajati šele pred 4 tedni, za kar skrbijo otroci,« je hvaležen oče Mirko. Čez dan je Apartma Zemljanka, kot so hiško poimenovali, osvetljen z naravno svetlobo, poskrbljeno pa je tudi za prezračevanje z rekuperacijo.

22dda799fcdfc502a8a17ff4d99d13a7
Marina Vrbnjak
Zemljanka za "sodobnega Zemljana"


Posebna pa ni samo notranjost. Zemljanka se s svojo zeleno streho popolnoma zliva z okolico. Obzidje, ki jo ločuje od gospodarskega poslopja in zagotavlja tudi zasebnost, pa je narejeno na prav poseben način iz lesa. Do nje je moč priti po potki, kjer so poleg cvetlic zasadili tudi spiralno vrbo ali po lesenih stopnicah. Poseben čar pa ji daje tudi njihov ekološki nasad jabolk in borovnic. Ljubezen do ustvarjanja in narave je pri Žižkovih moč občutiti na vsakem koraku, tako ob samem sprejemu kot ob občudovanju ročnih mojstrovin v zemljanki in okrog nje.

d5e23085da6f829e7e46beb59cdb9f14
Marina Vrbnjak
Zemljanka za "sodobnega Zemljana"

Nekaj iz zemlje, kamor lahko prideš s kravato

Natančnega zneska investicije, ki je bila potrebna, ne vedo. »Veste, to je bilo narejeno za in z dušo in vloženo je veliko ročnega dela,« je povedala žena Sonja. Za ime Zemljanka pa so se odločili iz čisto preprostega razloga – ker je narejena iz zemlje. »Želel sem si zgraditi nekaj iz zemlje, a z možnostjo, da tja prideš s kravato,« je še obrazložil Mirko Žižek. Trenutno so gostili že goste iz Savdske Arabije, Nemčije, Poljske, Hrvaške in Slovenije, med drugimi pa si je njihovo hiško med izletom prišel ogledat tudi Bine Volčič, ki so ga bili posebej veseli.


9ee3cce4b353f6b78b115107d1f43fd9
Marina Vrbnjak

185844e2e0a151fd878930c269261797
Marina Vrbnjak
Občutek harmonije in topline daje tudi notranja oprema iz lesa.

b5747802d824a7711fdb8e73b0d5fb34
Marina Vrbnjak
Pred Zemljanko je Mirko Žižek postavil tudi leseno teraso.


zemljanka Šafarsko Mirko Žižek hobit hiška