vestnik

"Naše jabuke" 

Adriana Gašpar, 22. 3. 2018
OŠ Črenšovci
"Naše jabuke" na celjskem sejmu. Fotografija OŠ Črenšovci
Aktualno

Otroci črenšovskega vrtca v Celju ponujali  "jabukove pugače" in "jabukov legvar".

Zakaj so naše prehranjevalne navade pomembne z lokalnega in globalnega vidika? Jemo lokalno in sezonsko, svežo in polnovredno hrano? Poznamo lokalnega pridelovalca? Ohranjamo stare sorte, zmanjšujemo količine zavržene hrane? To so le nekatera izmed vprašanj in dilem, ki so si jih otroci in vzgojitelji zastavljali v vrtcu Črenšovci pri Osnovni šoli Franceta Prešerna.
Ker se zavedajo, kako pomembna je zdrava prehrana, v črenšovskem vrtcu nabava jabolk poteka celo šolsko leto pri lokalnih ponudnikih. Z otroki tudi obiskujejo sadovnjake oz. ograde. "Pomagali smo pri obiranju jabolk, grabljanju listja, pozimi smo krmili ptice, v spomladanskem času pa si bomo ogledali še obrezovanje jablan, pomagali bomo tudi spraviti veje. Izbiramo sadovnjake v bližnji okolici, pri dedkih ali babicah naših otrok iz skupine; tako še medgeneracijsko sodelujemo. Gospa, v katere sadovnjak prihajamo skozi celo leto, je dejavna na kulturnem področju, predvsem pri ohranjanju kulturne dediščine. Tako nam vsakokorat pripravi kakšno prijetno presenečenje: npr. umivanje rok v "lavorju" ali poskušnja stare, domače kulinarike, saj je že od nekdaj veljalo, da se za plačilo za delo dobro naješ," pravi Andreja Podgorelec iz Vrtca Črenšovci.


a771993523d89503fce69699586585c9
OŠ Črenšovci
"Naše jabuke" na celjskem sejmu. Fotografija OŠ Črenšovci


S projektom "Naše jabuke" so tako povezali vse skupine v vrtcu, saj so v šolski avli vsak dan zapeli eko himno ter pesmico Binček in jabolko. "S sadjarjem iz sadjarstva, ki nam dobavlja jabolka, smo spoznavali stare, domače sorte jabolk; pokazal nam je, kako vzgajamo jablane, kako jablano posadimo, ter tudi kako za rastlino skrbimo. Podaril nam je jablano, avtohtone sorte bobovec, ki smo jo zasadili na vrtčevskem dvorišču," še pravi Andreja.

8d617a7731369aa8d509f9d2a42cc3b3
OŠ Črenšovci
"Naše jabuke" na celjskem sejmu. Fotografija OŠ Črenšovci

Svoj primer dobre prakso so zato predstavili tudi na sejmu Altermed v Celju, kjer so na razstavnem prostoru prikazali, kako v ekovrtcih in ekošolah skozi različne dejavnosti spodbujajo zdravo življenje. "Strokovne delavke vrtca Črenšovci pri OŠ Franceta Prešerna smo na razstavi »Naše jabuke« predstavile izkušnje pri delu z otroki na omenjeno temo, temo, ki je blizu otrokom, ki je aktualna v času, dostopna, spodbuja k seznanitvi s starimi, avtohtonimi ter ekološkimi plodovi in drevesi. Hkrati smo pri dejavnosti z otroki obujali tudi stare prekmurske besede kot sta rengla in legvar, in, ker so v vrtec vključeni romski otroci, smo besede uporabljali in zapisovali tudi v romščini. Mimoidočim smo tako ponujali v pokušnjo "naše jabukove pugače" in "jabukov legvar". Uspešni v nagradni igri ugotavljanja, kaj pomeni prekmurska beseda, pa so prejeli domači "jecij" (kis), "legvar" (marmelado) ali "posüšena jabuka" (jabolčni čips)," je še povedala Andreja Podgorelec.


Projekt "Naše jabuke" je le eden v nizu aktivnosti črenšovskega vrtca, aktivni so namreč tudi v projektih: Etika in vrednote, Zdravje v vrtcu, Eko vrtec, Mali Sonček oziroma kros pod geslom Tek za jabolko.

naše jabuke lokalna prehrana sejem celje vrtec črenšovci