vestnik

"Nismo si mislili, da bomo Luno na mesecu predstavili brez njega"

A. Nana Rituper Rodež, 28. 3. 2018
A. Nana Rituper Rodež
Knjigo Luna na mesecu so predstavili brez avtorja. 
Aktualno

Kratko prozo Luna na mesecu - Luna na mejseci, ki jo je napisal lani preminuli pesnik in pisatelj Milan Vincetič, je na literarnem večeru predstavil urednik in njegov prijatelj Franci Just. 

Luna na mejseci so zgodbe, ki se dogajo na železniški postaji v Stanjevcih na Goričkem in so napisane z otroške perspektive v Vincetičevem značilnem pripovednem slogu.


b2f582d7b9ee6507ad34610ee72f34b0
A. Nana Rituper Rodež
Porabski Slovenci dobijo knjižna dela v slovenskem jeziku in v porabščini.


V zaokroženo pripoved jih povezujejo trije liki, učeni Ravnatelj, progovni čuvaj Jurka in njegov sin, enajstletni fantič Milko, ki spremljajo dogajanje in včasih duhovito včasih z rahlo ironijo komentirajo dogajanje. Čas je postavljen v leto 1968, ko so na Češkem zatrli praško pomlad, prebivalcem Goričkega pa ukinili železniško povezavo s Soboto, in s tem povezavo v svetlo prihodnost. Kratke zgodbe Milana Vincetiča, ki so prevedene tudi v porabščino, sta konec lasnkega leta skupaj založila in izdala Argo, društvo za humanistična vprašanja in Zveza Slovencev na Madžarskem.Gre pa za knjižno delo, ki ga prejmejo porabski Slovenci, saj je imel Vincetič Porabje rad in tudi Porabci so Vincetiča zelo spoštovali.

0d5c6050353e14fe1417e787b18a1a53
A. Nana Rituper Rodež
Avtorji knjižne zbirke Med Muro in Rabo so brali odlomke iz svojih del.


Zadnja Vincetičeva knjiga je dvajseta, jubilejna knjiga knjižne zbirke Med Muro in Rabo, glede na specifične jezikovno-kulturne razmere v Porabju. Doslej je sodelovalo trinajst avtorjev, poleg Vincetiča še pobudnik Ernest Ružič, Feri Lainšček, Milivoj Roš, Karel Holec, Karolina Kolmanič, Francek Mukič, Miško Kranjec, Dušan Šarotar, Bea baboš Logar, Ferdo Godina in Branko Šömen.

Nataša Juhnov
Milan Vincetič je bil priznani slovenski pesnik in pisatelj. 
milan vincetič Med Muro in Rabo porabje
Kaj zdaj berejo drugi